Lifestyle > Zdravlje

NIJE ŠALA: Ove namirnice ISPUŠTAJU OTROV kada se PODGREVAJU

Izbegavajte podgrevanje ovih namirnica jer mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme

Autor: K1 info/ edukacija.rs

11/09/2023 > 22:19

podeli vest:

NIJE ŠALA: Ove namirnice ISPUŠTAJU OTROV kada se PODGREVAJU
Foto: Freepik.com

Mnogima se dešavalo da ostatke od ručka podgreju i pojedu narednog dana. Jer, hrana se ne baca, a i ušteda je bitna u današnje vreme.

Međutim, postoje i namirnice koje nisu zdrave, ukoliko se podgreju, pa mogu štetno da utiču na organizam. 

Pirinač

Stručnjaci ističu, da podgrejani pirinač može da izazove pravu štetu. Naime, čuvanjem pripremljenog pirinča na sobnoj temperaturi uzrokuje stvaranje otrovnih bakterija. Skuvani pirinač čuvajte u frižideru, u zatvorenoj posudi. Izbegavajte podgrevanje, kako biste izbegli i dijareju i povraćanje.

Krompir

Nije preporučljivo čuvati kuvani krompir na sobnoj temperaturi, jer se i u ovom slučaju brzo razvijaju otrovne bakterije. Konzumacija krompira koji je odstojao može izazvati trovanje. Salatu čuvajte u frižideru.

Jaja

Jaja ni slučajno ne podgrevajte! Na bilo koji način da su pripremljena, u slučaju podgrevanja, gube proteine i izazivaju ozbiljne probleme sa digestivnim traktom.

Foto: Freepik.com

 
Luk, celer i cvekla

Nezaobilazni sastojci mnogih kuvanih jela, ali vrlo toksični u slučaju podgrevanja. Reč je o nitratima koje ove biljke sadrže. Ukoliko podgravate jelo, uradite to samo jednom.

Piletina

Zbog proteina kojim je bogata, piletina se ne sme podgrevati. U slučaju da to ipak uradite, može doći do bolova u stomaku, do dijareje ili povraćanja. Stručnjaci savetuju da ostatke servirate hladne u salati ili sendviču.

Ulja 

Poznato je da je izuzetno opasno koristiti isto ulje ponovo. Za mnoga ulja karakteristična je brza oksidacija, pa ukoliko se ponovo koristi za prženje ili kuvanje, isputstiće opasne trans masti. Bilo koju vrstu masnoće da koristite za pripremu hrane, bacite posle prve upotrebe.

Pečurke

Pečurke su bogate proteinima i posle obrade menjaju strukturu i postaju opasne. One se ne smeju čuvati na sobnoj temperaturi, jer ispuštaju toksine. Ukoliko pripremate pečurke, potrudite se da ih ne čuvate duže od jednog dana.

Ostavite komentar