Lifestyle > Mozaik

PITI ILI NE PITI? Šta raditi ako MUŠICA upadne u času VINA?

Da vidimo šta kažu struka i nova istraživanja...

Izvor: K1info/N1

13/09/2023 > 13:43

podeli vest:

PITI ILI NE PITI? Šta raditi ako MUŠICA upadne u  času VINA?
Foto: Freepik.com


Iako mušica umire relativno brzo posle sletanja u vašu čašu vina, verovatno se pitate da li je i bezbedno nastaviti sa pijenjem tog pića.

Vinske mušice obično jedu hranu koja se raspada. One naseljavaju kante za smeće, kompostne gomile i generalno sva mesta na kojima se nalazi hrana, uključujući odvode.

Pokvarena hrana je bogata klicama, koje muva može da pokupit svojim telom i odnese do mesta gde će da sleti.

Ove bakterije uključuju supstance od kojih svaka može da izazve potencijalno ozbiljnu infekciju čak i kod zdravih ljudi. Imajući to na umu, verovatno biste bez razmišljanja prosuli možda skupu čašu vina i otišli ​​po novu.

Međutim, naučni dokazi sugerišu da ne prosipate piće. Vino obično ima između 8 i 14 procenata etanola i ima pH od oko 4 ili 5 pH  (sve ispod 7 smatra se kiselim), izveštava Science Alert, a prenosi N1.

Poznato je da alkohol zadržava klice i jedan je od razloga zašto vino može da se čuva tako dugo. Nekoliko laboratorijskih studija je takođe pokazalo da kombinovani efekti vinskog alkohola i organskih kiselina, kao što je jabučna kiselina, mogu da zaustave rast E coli i salmonele.

Da li klice koje vinska muva prenese na vino mogu da izazovu infekciju zavisi od broja deponovanih bakterija (zarazne doze) i od toga koliko su klice metabolički sposobne.

Foto: Freepik.com

 

Pošto su sve vrste vina (crveno, belo ili roze, bilo ohlađeno ili na sobnoj temperaturi) prirodno antibakterijske, klice u vinu će verovatno biti oštećene, s smanjenom sposobnošću zaraze.

Ovo sugeriše da iako klice koje muve skladište u vinu mogu biti prisutne u dozi koja je dovoljno visoka da izazove bolest, malo je verovatno da će izazvati infekciju jer su previše oštećene. Dakle, po svoj prilici, kontaminirano vino se može piti bez štetnih efekata – bilo ohlađeno ili ne.

Čak i ako klice nisu direktno oštećene od vina, na sve koji su još živi će uticati želudačna kiselina. Klice koje izazivaju trovanje hranom su veoma osetljive na kiselinu koja oštećuje njihov DNK, a želudačna kiselina ih može čak i ubiti.

Ostavite komentar