Lifestyle > Mozaik

NIJE dočekala slobodu: Uginula ORKA Lolita koja je u ZATOČENIŠTVU provela više od POLA VEKA

Lolita je prestala da nastupa pred publikom prošlog proleća i od tada nije bila javno prikazana

Izvor: K1info

19/08/2023 > 22:42

podeli vest:

NIJE dočekala slobodu: Uginula ORKA Lolita koja je u ZATOČENIŠTVU provela više od POLA VEKA
Foto: Tanjug/Nuri Vallbona/Miami Herald via AP, File


Orka Lolita, koja je provela u zatočeništvu više od pola veka, uginula je u petak u akvarijumu u Majamiju dok su u toku bile pripreme za njeno premeštanje iz tematskog parka.

"Seaquarium" je objavio izjavu neprofitne grupe "Friends of Toki" da je Lolita - takođe poznata kao Tokitae ili Toki - počela da pokazuje ozbiljne znake nelagodnosti u poslednja dva dana. Članovi medicinskog tima odmah su uključili agresivnu terapiju, ali je 57-godišnja orka najverovatnije uginula zbog oboljenja bubrega, navodi se u saopštenju.

"Toki je bila inspiracija svima koji su imali sreću da čuju priču o njoj, a posebno plemenu Lami koji je smatraju članom svoje porodice", navodi se u saopštenju "Friends of Toki". "Ostaće zauvek u sećanju onih koji su imali privilegiju da provode vreme sa njom."

Aktivisti za prava životinja godinama su se borili da se Lolita oslobodi iz akvarijuma u Majamiju. Vlasnik parka "The Dolphin Company" i neprofitna organizacija "Friends of Toki", objavili su u martu plan izmeštanja u prirodno morsko stanište na severozapadu Pacifika, uz finansijsku podršku vlasnika NFL tima Indianapolis Colts Džima Irseja.

"Slomljeno mi je srce što nas je Toki napustila", rekao je Irsej u izjavi. "Osvojila me je njena priča, baš kao i milione drugih. Bila mi je čast da budem deo tima koji je radio na njenom vraćanju, a teši me saznanje da smo ove i prošle godine značajno poboljšali njene životne uslove. Njen duh i milost dirnuli su mnoge. Počivaj u miru, draga Toki."

Indijansko pleme Lami, čije je sedište u državi Vašington, godinama se trudilo da obezbedi Lolitino oslobađanje. Član plemena optužio je "Seaquarium" da su zanemarili njene potrebe zbog profita, primoravajući je da nastupa pred publikom nekoliko puta dnevno.

Lolita je prestala da nastupa prošlog proleća, što je bio uslov za dobijanje nove licence parka od Ministarstva poljoprivrede SAD. Od tada nije bila javno prikazana. Poslednjih meseci instalirane su nove nadogradnje za bolje filtriranje bazena i regulisanje temperature vode.

Ostavite komentar