Lifestyle > Mozaik

Kada pomislite da NE MOŽETE, pogledajte LIJEN: Ni KOLICA je nisu sprečila da bude MODEL i BODIBILDERKA

Ova Engleskinja je rođena sa cerebralnom paralizom, odnosno oštećenjem mozga

Izvor: K1info/telegraf.rs

27/03/2023 > 23:03

podeli vest:

Kada pomislite da NE MOŽETE, pogledajte LIJEN: Ni KOLICA je nisu sprečila da bude MODEL i BODIBILDERKA
Foto: Instagram Printscreen/lift_with_leanne


Kada pogledate Lijen Stifen prvo što primetite su njena kolica. Većini se odmah javlja pomisao koliko je tužna njena sudbina, ili - jadna ova devojka. Ali, ona je sve, samo ne jadna.  

Naime, ova Engleskinja je rođena sa cerebralnom paralizom, ali je uprkos svojoj dijagnozi ostvarila sve ono što je želela. Naime, ona je godinama radila kao model za donji veš, a nedavno je postala i bodibilderka. Svoj invaliditet je pretvorila u svoju snagu.

I kada pomislite da ne možete, pomislite na Lijen i da sve što vas sprečava su samo izgovori.

- Za mene bodibilding nisu trofeji, već cilj koji sebi zadam i dođem do njega, te tako inspirišem druge da isto to učine - rekla je ona.

Šta je cerebralna paraliza?

Cerebralna paraliza nije bolest, već medicinsko stanje nastalo oštećenjem dečijeg mozga intrauterino, na porođaju ili u prvim godinama života. Ovako nastala oštećenja tretiraju se kao trajna i stacionarna, ne pokazujući tendenciju progresije.

Cerebralna paraliza je skup heterogenih patoloških simptoma koji se klinički manifestuju kao poremećaji motorike, posture i motornih veština, mogu biti praćeni intelektualnim, senzornim i emocionalnim poremećajima.

Primarni problem je defekt u iniciranju i egzekuciji pokreta. Učestalost cerebralne paralize je 2 na 1000 živorođene dece.

Neki od najčešćih zdravstvenih problema sa kojima se mogu suočiti odrasle osobe sa CP i drugim oblicima invaliditeta su: prerano starenje, bolovi, funkcionalni problemi na radnom mestu, depresija, osteoartritis i degenerativni artritis, posttraumatski sindrom i drugi zdravstveni problemi kao što su hipertenzija, inkontinencija, disfunkcija mokraćne bešike, poteškoće sa gutanjem, skolioza.

Nedavno je odlučila da sebi kupi kući i osamostali se, ali se posle nekoliko meseci ugojila, pa je odlučila da krene u teretanu.

- Uvek sam bila aktivna, ti kilogrami su mi smetali i nisam se osećala kao da sam to ja - rekla je ona.

Osim što je bila model za donji veš kako bi dokazala da su ljudi s invaliditetom takođe prelepi, godinama je igrala stoni tenis, pa joj je sport bio svakodnevica.

- Želim da razbijem predrasude o ljudima s invaliditetom, kao i njihovu sliku o njima samima. Imam osećaj da misle da moraju da izgledaju na određeni način i da žive na određeni način, što ih veoma često koči - rekla je Lijen.

Lijen sada trenira sedam dana u nedelji, a svoju priču deli s ljudima na Instagramu, gde pokušava da ih motiviše.

- Ako izgledaš lepo dok treniraš, onda ne radiš to dobro. Želim da pobedim staru sebe, ja sam jača od nje - rekla je ona.

Za kraj, Lijen kaže da je veoma ponosna na sebe i mesto na kom se trenutno nalazi.

- Devojka koja sam bila pre 10 godina je mogla o ovome svemu samo da sanja - rekla je.

 

 

 

Ostavite komentar