Lifestyle > Mozaik

Ko kaže da PIRINAČ služi samo za jelo: Moćne OPCIJE kako da ga UPOTREBITE

Pored toga što ga koristimo za primpremu mnogih ukusnih jela, može da nam pomogne u raznoraznim situacijama

Autor: K1 info/stvarukusa.rs

12/02/2023 > 18:01

podeli vest:

Ko kaže da PIRINAČ služi samo za jelo: Moćne OPCIJE kako da ga UPOTREBITE
Foto: Freepik.com


Verujemo da ćete biti iznenađeni kada saznate kako vam pirinač može pomoći da rešite neke svakodnevne, ali i neobične probleme.

Pirinač u boji za igru

Pirinač u boji kao ukras ili za igru možete da napravite baš jednostavno. Stavite zrna u plastičnu kesicu, dodajte malo 70 % alkohola i boje za hranu (po izboru). Zatvorite kesicu i mućkajte (tresite) neko vreme da pirinač upije boju. Posle izvadite i ostavite da se osuši. Slojeve pirinča u boji možete da sipate u ukrasne teglice ili da date deci da se igraju.

Čišćenje flaša

Pred pripremu zimnice (ili kada je potrošimo) obično se nakupi mnogo flaša, koje ne možemo lako da očistimo. Slično je i sa vazama i drugim uskim staklenim posudicama. Tu vam pirinač može pomoći. Sipajte u flašu (ili vaznu) par kašika pirinča, dodajte toplu vodu i ostavite da se natapa 10 minuta. Posle tog vremena flašu protresite snažno nekoliko puta dok fleke i prljavština ne skliznu sa stakla.

Elektronika

Ako vam fiksni ili mobilni telefon upadnu u vodu možete ih spasiti tako što, prvo, izvadite bateriju, pa telefon stavite (uronite) u posudu sa pirinčem.

Foto: Pixabay.com

 
Igračkice

Pirinač može da bude odlična zamena za plastične kuglice kojima se pune razne igračkice. Iskoristite stare čarape, džempere i napravite igračkice za decu ili kućne ljubimce. Napunite ih zrnima pirinča, ušijte i igračka je spremna!

So, grudvice i voće

Da biste sprečili so u slanicima da se ugrudva, držite u njima uvek nekoliko zrna pirinča. Pored toga, pirinač može da pomogne da voće brže postane zrelo i meko. Ubrane voćkice samo “uronite” u posudicu sa pirinčem. Proverite par puta u toku dana.

Podmlađena koža

Voda u kojoj ste kuvali pirinač odlična je za negu kože lica. Kada se ohladi, stavite je u frižider i iskoristite u roku od 3 dana. Samo nanesite pirinčanu vodu na lice rukama ili pomoću kuglice vate, ostavite kratko na licu, pa isperite. Poželjno je da koristite integralni pirinač, koji je bogat vitaminom E i vaša koža će dobiti onaj zdravi sjaj.

 

Ostavite komentar