Lifestyle > Mozaik

Kako da UKLONITE mrlje od LAKA ZA NOKTE sa nameštaja, odeće, kose, tepiha...

Kada vam se dogodi nezgoda s lakom za nokte najvažnije je da brzo reagujete bez nervoze i panike

Autor: K1 info/ zenasamja.me

24/01/2023 > 18:15

podeli vest:

Kako da UKLONITE mrlje od LAKA ZA NOKTE sa nameštaja, odeće, kose, tepiha...
Foto: Pixabay.com


Ne, nije smak sveta ako slučajno "nalakirate" suknju, sto, krevet ili kosu. Važno je da se ne nervirate i da brzo odreagujete. Jer, što brže reagujete, biće i bolji rezultati.

U većini slučajeva, za skidanje fleka od laka za nokte možete da koristite sredstva koja već imate u kući.

Drvene površine

Zlatno pravilo: nemojte koristiti aceton za uklanjanje laka sa drvenih površina, jer on može da napravi više štete nego koristi. Ipak, nemojte paničiti, jer postoji prilično jednostavan način da lak odstranite sa drvenih površina. Mrlju poprskajte lakom za kosu pa je posle dvadesetak sekudni obrišite. Proces ćete možda morati da ponovite nekoliko puta, ali je on najbolji i najsigurniji način da lak uklonite sa drvenih površina.

Odeća

Verovatno jedan od najčešćih problema, kada su u pitanju mrlje od laka. Aceton može da ošteti određene vrste tkanine pa bi bilo mudro da ga ipak ne koristite. Najbolje je da, kao i kod prethodnog slučaja, koristite lak za kosu.

Kosa

Ukoliko ste "ofarbali” kosu lakom za nokte, rešenje je prilično jednostavno. Ako je mrlja vlažna, tretirajte je acetonom. Ukoliko se osušila, na nju nanesite maslinovo ulje ili regenerator i lagano trljajte dok se komadi laka ne skinu.

Tepih

Pre svega, koje je boje vaš tepih? Ukoliko je u pitanju svetlija ili bela boja, najbolje je da koristite aceton. Zagasite boje bi mogle da reaguju s acetonom pa je najbolje da koristite ili medicinski alkohol ili lak za kosu. Sredstvo nanesite na fleku pa je posle pola minute uklonite tapkanjem papirnatim ubrusima ili sunđerom. Proces ćete možda morati ponavljati nekoliko puta.

 

Ostavite komentar