Lifestyle > Mozaik

Pamet u glavu! 10 stvari koje NE BI trebalo da RADITE kada ste BESNI

Kanališite bes, nemojte ga iskaljivati, pogotovo ne na drugima

Autor: K1 info/ edukacija.rs

31/01/2023 > 11:00

podeli vest:

Pamet u glavu! 10 stvari koje NE BI trebalo da RADITE kada ste BESNI
Foto: Freepik.com


Niko od nas ne može da predvidi kada će da se naljuti. Ono što možemo jeste da kontrolišemo svoje ponašanje.

Neke stvari jednostavno ne bi trebalo da radite kada ste u takvom raspoloženju.

1. Nemojte da prespavate problem

Nikada nemojte otići na spavanje ljuti. Mozak tokom sna procesuira sećanja i emocije koje smo proživljavali u toku dana. Zato, ukoliko odete na spavanje odmah posle svađe, može vam se dogoditi da mozak procesuira taj događaj mnogo živopisnije nego što bi to uradio da ste bili budni sve to vreme.

2. Nemojte da vozite

Upravljanje motornim vozilom kada ste besni je veoma opasno. I po vas, ali i po druge. Istraživanja su pokazala da besni vozači mnogo više rizikuju i neretko izazivaju veliki broj saobraćajnih nezgoda. Kada ste nervozni i ljuti ne možete tako lako da primetite pešake jer vam je periferni vid blokiran.

3. Ne iskaljujte bes

Iako zvuči kao dobra ideja, ukoliko odlučite da nekako iskalite bes, možete samo da pogoršate situaciju. Ukoliko vam padne na pamet da udarate jastuke kako biste se smirili, ne samo da će se vaš bes uvećati, nego stvarate rizik da agresivno ponašanje ponovite u budućnosti.

Foto: Pixabay.com

 
4. Ne bi trebalo da jedete

Ukoliko želite da umirite svoj bes hranom, to vam se može obiti o glavu. Kada smo ljuti često posežemo za kaloričnijom i nezdravom hranom. Retko ko posegne za nekim voćem ili povrćem. Međutim, ovakvo ponašanje naše telo može pogrešno da protumači, što vodi ka lošem varenju i zdravstvenim problemima.

5. Ne nastavljajte raspravu

Ukoliko nastavite sa razgovorom tokom kojeg imate problem da kontrolišete svoj bes, verovatno ćete reći nešto zbog čega ćete kasnije zažalite. Jednostavno odustanite od svađe, makar na deset minuta kako biste se smirili i bili u mogućnosti da kasnije porazgovarate smireno i trezveno.

6. Nemojte pisati o konfliktu na društvenim mrežama

Kada ste ljuti osećate poriv da to razglasite na sve strane. Međutim, objavljivanje problema na društvenim mrežama nije pametna odluka. Ukoliko nešto podelite javno, to više nikada nećete moći da povučete.

7. Ne šaljite mejlove

Isto važi i za ljutiti mejl – pošto ste ga već poslali, ne možete da ga vratite nazad. Ukoliko ipak ne možete da suzbijete svoje ljutite misli bolje je da ih ispišete u Wordu ili "starinski" u sveščicu.

8. Nemojte da pijete alkohol

Ukoliko posegnete za čašom vina kako biste se umirili, dobićete suprotan efekat. Alkohol umanjuje inhibicije tako što utiče na deo mozga koji je odgovoran za kontrolisanje impulsa koji nas sprečavaju da se predamo porivima da nekog ili sebe povredimo. Ovakvo ponašanje može da dovede do velikih problema ukoliko uradite nešto zbog čega ćete se posle kajati.

9. Ne bi trebalo da ignorišete krvni pritisak

Rizik da doživite srčani udar se uvećava ukoliko imate nalet besa. Ukoliko imate problema sa krvnim pritiskom najbolje je da ga proverite posle svađe. U slučaju da je povišen, neophodno je da iskontrolišete svoj bes fizičkom aktivnošću.

10. Bez mnogo analiza

Opsesivno razmišljanje o situaciji u kojoj vas je neko povredio ništa ne rešava. Ukoliko se ipak suočavate sa osobom koja je ljuta na vas, potrudite se da je smirite tako što ćete vi ostati mirni.

 

Ostavite komentar