Lifestyle > Mozaik

KATANAC na frižider – OVO SE DOGAĐA vašem telu kada JEDETE NOĆU

Da li jedete kasno uveče zbog načina života ili jednostavno volite ponoćnu užinu?

Izvor: K1info/nova.rs

24/01/2023 > 21:28

podeli vest:

KATANAC na frižider – OVO SE DOGAĐA vašem telu kada JEDETE NOĆU
Foto: Freepik.com


Jedenje noću nije baš najpametnija ideja. Pored toga što određena hrana goji više od druge, i vreme obroka utiče na gomilanje masnih naslaga oko stomaka.

Ovakve navike u ishrani mogu da imaju negativan uticaj ne samo na telesnu težinu, već i na zdravlje srca, potvrdila je studija koju je sprovela Medicinska škola Perelman na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Pored toga, što kasnije jedete, vaše telo je manje spremno za spavanje, što takođe može imati štetne posledice na pamćenje i efikasnost za sledeći dan.

Neki faktori koji vas mogu navesti da jedete kasno uveče su stres, konzumiranje nezdravih masti tokom dana i nedovoljno jedenje tokom celog dana.

Teško je izgubiti težinu

Razočaravajuća činjenica je da kasna večera znači gojenje. Iznenađujuće, vaša sposobnost da dobijete ili izgubite težinu ne zavisi samo od unosa kalorija i izbora hrane, već i od vremena vaših obroka. Dakle, kada je u pitanju jedenje kasno uveče, koncept „kalorija je samo kalorija“ može biti suvišan. Zato što će ove kalorije koje unosite u kasnim satima verovatnije biti uskladištene kao salo u vašem telu – što dovodi do povećanja težine.

Loša memorija i nivo koncentracije

Ne pati samo vaš struk kada jedete kasne večere, već se ispostavilo da je štetno i za zdravlje vašeg mozga. Vreme obroka ima dalekosežne efekte na fiziologiju i ponašanje mozga. Nepravilni obrasci ishrane utiču na cirkadijalni sistem, što zauzvrat utiče na sposobnost mozga za učenje, koncentraciju i pamćenje.

Refluks kiseline

Jedenje neposredno pre spavanja može povećati rizik od bolova u srcu, kiselosti, bolova u srednjem delu grudi ili noćnog refluksa kiseline. Kada se vaš stomak bori da svari hranu dok ležite u krevetu, pritisak metabolizma hrane može dovesti do labavljenja donjeg sfinktera jednjaka (LES), omogućavajući nesvarenoj hrani i stomačnim kiselinama da putuju nazad u jednjak. Ako patite od refluksa, najbolje je da napravite razmak od najmanje dva sata između jela i spavanja.

Poremećaji u ishrani

Ako skoro svakodnevno žudite za grickalicama pre spavanja, može postojati ozbiljan problem. Osobe koje upražnjavaju noćno jedenje, a da čak nisu ni gladne, možda imaju posla sa NES ili Sindromom noćnog jedenja. Studije su sada povezale ovaj sindrom sa poremećajima u ishrani kao što je prejedanje.

 

Ostavite komentar