Priče > Čuvarkuća

Ako već trpe SVAKODNEVNO GAŽENJE, ne moraju i fleke. Evo kako SKINUTI MRLJE S TEPIHA

Skidanje fleka sa tepiha nije uvek težak zadatak. Uz nekoliko domaćih proizvoda iz kuhinje možete da spasite skoro svaku prostirku

Autor: K1 info/ lupomarshall.com

31/08/2022 > 13:47

podeli vest:

Ako već trpe SVAKODNEVNO GAŽENJE, ne moraju i fleke. Evo kako SKINUTI MRLJE S TEPIHA
Foto: Freepik.com


Tepisi su najizloženiji flekama, a za njihovo održavanje i čišćenje najvažnije je da koristite kvalitetan usisivač velike usisne moći. Tako prašina, nečistoće ne mogu da se lepe po površini vlakana prekrivajući boje, zbog čega i nov tepih brzo gubi sjaj, živost i lako se umrlja.

Kako skinuti fleke sa tepiha zavisi najviše od vrste tepiha o kome je reč, ali pre nego pristupite detaljnom čišćenju, pogledajte etiketu i poštujte preporuke proizvođača. Tepih se uvek prvo očisti od krupnih nečistoća i viška tečnosti upije čistom belom krpom ili papirnim ubrusima.

Ako je u pitanju vuneni tepih, veoma efikasna sredstva za skidanje fleka su soda bikarbona i sirće. Tepih prvo prebrišite rastvorenim sirćetom, potom pospite sodom bikarbonom i sačekajte da upije mrlju.

Masne mrlje možete čim nastanu, posuti izdašno talkom, gustinom ili brašnom, ostaviti da upije, iščetkati i usisati na kraju.

Deterdžent za sudove, domaći sapun takođe možete upotrebiti tako što ćete ih utrljati mekim sunđerom na fleku, praveći sapunicu.

Fleke od flomastera i hemijskih olovaka skidaju se odlično alkoholom, a rešenja za probleme ulepljene žvake i blata na tepihe pročitajte u nastavku teksta.

Foto: Pixabay.com

 

Skidanje žvake s tepiha već zvuči komplikovano i uzaludno. Bitno je delovati odmah, da se što manje vlakana zalepi, ali najčešći slučaj je upravo suprotan, kada se dobar deo žvake sasvim ulepio.

Ukoliko je  već stvrdnuta, pokušajte da tupljim nožem odstranite što više, do samog tepiha, pazite da ga pri tom ne oštetite. Potom stavite kocku leda na ostatak žvake koji se lepi i sačekajte da se i on stvrdne, pa lagano izgrebite ili prosto skinite prstima. Postupak ponavljajte dok žvaka ne prestane da se lepi i potpuno zamrzavanjem izađe iz tepiha.

Još efikasniji način za ​skidanje fleka od žvakaće gume je da koristite parnu peglu. Preko zalepljenog mesta stavite voštani ili papir za pečenje i pređite peglom na najmanjoj jačini, preko ulepljenog mesta. Žvaka će se zalepiti za papir. Ovako ste se brzo rešili problema, a skidanje fleka od žvake je čak postalo jednostavno!

Jedna od najčešćih fleka na tepihu: blato koje se unese na cipelama posle kiše, kada se utrči nakon šetnje parkom, prljavština koju ljubimci ostave gde god prođu. Ne samo što ih ima svuda, lako se raznose, nego nisu nimalo bezazlene, pogotovu na osetljivim vunenim tepisima.

Skidanje fleka sa tepiha treba da sačeka, da se blato osuši. Potom ga četkom sastružite i temeljno usisajte. Ovo nije najidealnije rešenje za skidanje fleka od blata, jer postoji opasnost da se nečistoća razgazi u međuvremenu i uđe skroz u dubinu tkanja, ulepi vlakna. Četkanje može da uništi teksturu tepiha.

Foto: Pixabay.com

 

Ostavite komentar