Lifestyle > Mozaik

9 RAZLOGA zbog kojih NE TREBA da BACATE stari hleb

Nemojte da bacate stari hleb - "reciklirajte ga"

Autor: K1 info/ zenasamja.me

20/01/2023 > 19:39

podeli vest:

9 RAZLOGA zbog kojih NE TREBA da BACATE stari hleb
Foto: Freepik.com


Kada vam je od prethodnog dana ostala veća količina hleba, nemojte da ga bacate. Što bi naši stari rekli – greota je.  

Stari hleb možete da skoristiti na mnogo načina, a mi izdvajamo devet.

1. "Oživite" hleb tako što čete da ga stavite u nakvašenu papirnu kesu, a potom zagrevajte u rerni. Dovoljna su svega tri minuta.

2. Koristite ga u najrazličitijim receptima. "Hleb od juče" je osnova mnogih recepata - tosta, brusketa, ćufti, toplih sendviča…

3. Zamrznite ga. Ukoliko nećete odmah da iskoristite hleb, plastična kesa i zamrzivač su najbolje rešenje.

4. Napravite prezlu. Osušite parčiče hleba na najnižoj temperaturi u rerni, potom ih sameljite. Vratite samleveni hleb u rernu na još sat vremena (najniža temperatura). U čvrsto zatvorenoj posudi, prezla će potrajati i do šest meseci.

Foto: Freepik.com

 

5. Napravite kubete od hleba. Krutoni su nezaobilazan dodatak supama i salatama. Sve što je potrebno jeste da isečete parče hleba na kockice, poprskate maslinovim uljem i začinima i osušite u rerni dok ne dobije zlatno-žutu boju.

6. Iskoristite parče hleba da čorbi date dodatnu gustinu.

7. Parče hleba u fioci u kojoj držite povrće, upiće višak vlage i produžiti mu vek. Ali ne zaboravite da ga promenite posle dva dana.

8. Mrvice hleba mogu dati vlažnost i nahraniti zemljiu u kojoj su posađene vaše biljke. Sve što je potrebno jeste da osušite hleb, izmrvite ga i pomešajte sa zemljom.

9. Napravite grickalicu za vašeg psa mešanjem mrvica starog hleba, brašna, vode i ulja. Ukoliko imate i kalup u obliku kosti pored ukusnog, priredićete mu i slatko iznenađenje. Kolačiće pecite u rerni 30 do 40 minuta.

 

Ostavite komentar