Lifestyle > Mozaik

Da vas vidimo: Najbrži TEST INTELIGENCIJE - samo TRI PITANJA

Deluje lako, ali...

Autor: K1 info/ buka.com

11/01/2023 > 07:45

podeli vest:

Da vas vidimo: Najbrži TEST INTELIGENCIJE - samo TRI PITANJA
Foto: Pixabay.com


Na prvi pogled pitanja deluju veoma laka, ali videćete da baš i nisu jer ih često ni studenti s prestižnih američkih koledža ne mogu da reše.

Test kognitivne refleksije poznat je i kao najkraći i najbrži test inteligencije na svetu, a potrebna su samo tri pitanja da bi se ustanovilo da li ste genije ili niste.

Test je napravio psiholog s Prinstona, Šejn Frederk, a osmišljen je kako bi testirao sposobnost ljudi da zanemare instinkt i razmišljaju sporije i racionalnije.

Da biste uspeli, morate da dobro promislite o svom odgovoru i preispitivanju svog intuitivnog odgovora.

Naravno, da biste dokazali svoju genijalnost, morate tačno da odgovorite na sva tri pitanja, ali brzina je takođe važna. Brži odgovori još su jedan znak višeg IQ-a.

Pitanja: 

1. Lopta i palica za bejzbol koštaju ukupno 1.10 dolara. Palica košta dolar više od lopte. Koliko košta lopta?

2. Ako pet mašina za pet minuta naprave pet delova, za koliko vremena će 100 mašina da naprave 100 delova?

3. U jezeru se nalaze lokvanji. Svakog dana se njihova širina udvostruči. Ako za 48 dana prekriju celo jezero, koliko je potrebno lokvanjima da prekriju pola jezera?

Odgovori: 

Intuitivni odgovori na ova pitanja su: 10 centi, 100 minuta i 24 dana, ali oni nisu tačni.

1. Odgovor je pet centi. Ako ste rekli 10 centi, pogrešili ste. Kada bi 10 centi bio tačan odgovor, palica i lopta koštali bi 1.20 dolara, a ne 1.10 dolara. Loptica ima cenu od pet centi, a palica 1.05 dolara, što je za dolar više od pet centi.

2. Ako ste odgovorili 100 minuta, pogrešili ste. Pitanje otkriva da je mašini potrebno pet minuta da napravi jedan deo, a vreme se ne menja bez obzira na to što je u pitanju 100 mašina.

3. Odgovor je 47 dana. Većina kaže da je 24 dana tačan odgovor, ali nije tako. Svaki dan lokvanj se udvostruči, tako da je svaki prethodni dan bio upola manji. Dakle, ako lokvanjima treba 48 dana da prekriju jezero, onda pretposlednjeg 47 dana, oni pokrivaju pola jezera, prenosi Fenix Magazin.

 

Ostavite komentar