Lifestyle > Mozaik

Bile su tako COOL... a onda smo ih ZAMENILI dosadnim i praznim SMS porukama

Godinu za godinom, generacije klinaca su se radovale svakoj dobijenoj čestitki, čuvali najlepše i bili razočarani kada stigne "duplikat"

Izvor: K1info

28/12/2022 > 20:11

podeli vest:

Bile su tako COOL... a onda smo ih ZAMENILI dosadnim i praznim SMS porukama
Foto: Aleksandra Ignjatović


U davna, pradavna vremena (kako kažu tinejdžeri, milenijalci i oni malo stariji), pre interneta i mobilnih telefona, ljudi su jedni drugima slali novogodišnje čestitke. Poštom. Ne kurirskom službom.

Čestitke su bile deo Nove godine. Generacije klinaca danima su cupkale ispred vrata čekajući poštara i novu čestitku. I nije bilo važno da li je u koverti ili kao razglednica, bilo je važno da ih bude što više.

Za nove generacije – ovako izgleda novogodišnja čestitka:

Foto: Aleksandra Ignjatović

 

To parče kartona sa slikom Deda Mraza ili irvasa ili kućice u snegu, na kome su rukom bile ispisane najlepše želje kumova, prijatelja, rodbine... sa pažnjom je stavljano ispod jelke.

Što više čestitki ispod jelke značilo je da porodica ima više prijatelja, više onih koji su ih se setili na pragu novih 365 dana.

Čestitke su se kupovale na tezgama (one šarene sa Deda Mrazom, Sneškom Belićem, irvasima- ne, nisu ni svetlele ni pištale) ili u knjižarama (elegantne UNICEF). I znao se red. I znalo se koje se kome šalju.

A tek pisanje i slanje čestitki! To je bio doživljaj. Šta napisati, ko ima najlepši rukopis, kome poslati zeku u snegu, a kome mače pored kamina? Onda lepljenje markica i koverata dok jezik ne utrne, pa proveravanje spiska...

Godinu za godinom, generacije klinaca su se radovale svakoj dobijenoj čestitki, pažljivo čuvali najlepše i bili razočarani kada stigne "duplikat".

A onda su izmišljeni mobilni telefoni i stigao nam je internet u kuće. Čestitke su izgubile bitku i eto već godinama iz sandučića pred Novu godinu vadimo samo račune i reklame picerija, vodoinstalatera i molera.

Pisana reč na parčetu kartona zamenjena je SMS porukom. Uglavnom cirkularnom, uglavnom budalastom i uglavnom u stihovima:

...Sa blještavim sjajem novogodisnje noći
moja će ti želja baš u ponoć doći,
I sa poslednjim otkucajem sata
doneti sreću na tvoja vrata...

...Ja nisam ptica, ne znam da letim, a sve što mogu je, da te se setim! Nisam ni dobra vila i nemam njene moći, da ti ispunim želje u ovoj noći, ni Deda Mraz koji poklone deli, ali sam neko ko ti sve najlepše zeli...     

...Želim ti posao iz snova, dobra kola, da uživaš u svakom trenutku, da uz pesmu i drage ljude zaboraviš na svaku muku. Da lepo provedeš ovo veče, da voliš i da te vole, da ostvariš sve želje i snove...

Čestitke su stvarno bile cool. Zašto smo ih zamenili SMS porukama koje ne možemo da stavimo ispod jelke i koje obrišemo posle nekoliko meseci?

 

Ostavite komentar