Lifestyle > Mozaik

BOLJI USLOVI za DVE PANDE: Veliki povratak Le Le i Ja Ja u Kinu

Kritičari su pozvali zoološki vrt da im obezbedi bolju hranu, više vremena van kaveza kao i transfer u sklonište za pande

Izvor: K1info/Tanjug

21/12/2022 > 22:37

podeli vest:

BOLJI USLOVI za DVE PANDE: Veliki povratak Le Le i Ja Ja u Kinu
Foto: Pixabay.com


Dve džinovske pande Le Le i Ja Ja, koje je zoološki vrt u Memfisu u SAD pozajmio iz Kine pre 20 godina, biće vraćene u postojbinu.

Odluka rukovodstva zoološkog vrta je usledila nakon višemesečnih kritika društava za zaštitu životinja koje su optužile zoološki vrt da pruža neadekvatnu negu pandama i da je njihovo zdravlje pogoršano zbog zanemarivanja i loših uslova u kojima su držani, prenosi Rojters.

Kritičari su pozvali zoološki vrt da im obezbedi bolju hranu, više vremena van kaveza kao i transfer u sklonište za pande.

UdruženjeIn defense animals je u februaru objavilo video na Twitteru koji prikazuje pande kako hodaju u krug oko svog ograđenog prostora, kao dokaz da trpe emocionalini i mentalni bol, koji je dobio hiljade lajkova, a američka pevačica Bili Ajliš ga je retvitovala.

Portparol zoološkog vrta rekao je da odluka da se pande vrate u Kinu nema nikakve veze sa pritiskom udruženja za zaštitu životinja.

Foto: Pixabay.com

 

Sa 24, odnosno 22 godine Le Le i Ja Ja su premašile očekivani životni vek džinovskih pandi u divljini za skoro 10 godina, rekao je portparol zološkog vrta.

Prema Svetskom fondu za prirodu (WWF), oko 1.800 pandi živi u divljini, dok se oko 500 jedinki nalazi u zoološkim vrtovima širom sveta.

Povratkom Le Le i Ja Ja u Kinu, u američkim zoološkim vrtovima će ostati 10 džinovskih pandi.

 

 

Ostavite komentar