Lifestyle > Ljubav

Postoje razni TIPOVI LJUBAVNIH VEZA. Da li PREPOZNAJETE SEBE u nekoj od ovih?

Postoje razne vrste ljubavi, pa samim tim i razne vrste ili tipovi veza

Autor: K1 info/ tportal.hr

01/03/2023 > 22:43

podeli vest:

Postoje razni TIPOVI LJUBAVNIH VEZA. Da li PREPOZNAJETE SEBE u nekoj od ovih?
Foto: Pixabay.com


Stručnjaci se slažu da su ovo najčešći tipovi veza. Temelje se na različitim vrstama ljubavi.

I dok su jedne dobre i poželjne, druge su prilično opasne i destruktivne.

Opsesivna veza

Morate da znate gde je on, šta radi i sa kim je. Ako se niste čuli s njim 20 puta dnevno, nervozni ste. Najradije biste mu se zalepili za leđa, tako da budete sa njim 24 sata dnevno. Samo o njemu razmišljate i samo o njemu govorite. Mogućnost da ga izgubite ravna vam je smrti. To je opsesivna ljubav i obično se događa kada se čovek prvi put u životu ozbiljno i intenzivno zaljubi.

Sebična veza

To je veza u kojoj dvoje ljudi vole istu osobu – jedna voli sebe i partner voli nju. To je ljubav u kojoj sebična osoba misli samo na sebe i svoje potrebe pae zahteva da je i partner tako tretira. Naravno, takva ljubav uključuje iskorišćavanje u svakom pogledu. Dobra vest je da nesebični partner brzo shvati o čemu se radi, pa jednostavno ode

Veza koja je utemeljena na požudi

Čim ga pogledate, kolena vam klecaju? Od samo jednog dodira čitavo telo vam drhti? Neprestano razmišljate o seksu sa njim? Tačnije, ne možete da se skoncentrišete ni na šta osim na maštarije o njemu? E, to je požudna ljubav kojom dominiraju strast i seks. Ma koliko uživali u njoj, ona ima relativno kratak vek trajanja.

Veza iz bezuslovne ljubavi

Ovakva vrsta ljubavi se ritko sreće. Bez obzira na to što druga strana s vremena na vrijeme napravi neke stvari koje nisu u redu, bezuslovna ljubav to oprašta jer razume ljudske slabosti i zna da voli čoveka, onakvog kakav je. Bezuslovna ljubav uključuje bezgranično razumevanje, poštovanje, toleranciju, toplinu i ljubaznost. Onaj ko je iskusi otkriva istinsku životnu ispunjenost.

Veza bez veze

Glavna karakteristika ove ljubavi je slomljeno srce. Svako je bar jednom u životu iskusio ovu bolnu vrstu ljubavi. Zovu je i jednostranom ljubavi zato što nije uzvraćena. Zbog ovakve ljubavi ispevane su mnoge balade. Ali sreća je što bol prođe, oporavite se i onda uplovite u novu ljubav.

Zaljubljenost i zaluđenost

Zaljubljenost je onaj osećaj leptirića u stomaku i kada u svakom čoveku koga sretnete vidite voljenu osobu. Zaluđenost je slična tome, ali uz sebe nosi i opsesiju, odnosno onaj osećaj da ne možete da živite bez te osobe i da ćete doslovno uvenuti ako vam ne uzvrati ljubav. Nadamo se da ste dosad naučili da su to krajnje nezrele emocije koje nikada ne potraju duže vreme.

 

Ostavite komentar