Lifestyle > Ljubav

Ukoliko OSEĆATE ove SIMPTOME – vi ste ZALJUBLJENI

Nauka kaže da postoje signali koje nam telo šalje kada se zaljubimo

Autor: K1 info/ edukacija.rs

23/02/2023 > 22:22

podeli vest:

Ukoliko OSEĆATE ove SIMPTOME – vi ste ZALJUBLJENI
Foto: Pixabay.com


Čudno je to. Ponekad mislimo da smo zaljubljeni, a onda shvatimo da nismo. A opet, ponekad ne shvatamo da smo se zaljubili, a u stvari jesmo. I to do ušiju!

Ukoliko niste sigurni da li ste se zaljubili, "oslušnite" svoje telo i signale koje vam šalje.

Ne možete da prestanete da gledate partnera

Studije su pokazale da parovi koji se često, bez razgovora, gledaju u oči, ostvaruju jaču emotivnu vezu. Takođe, ukoliko se stranci duže od nekoliko minuta gledaju u oči, postoji mogućnost da će se zaljubiti jedno u drugo. Zato, ukoliko imate potrebu da gledate svog partnera, veoma je verovatno da ste se zaljubili.

Kao na “sedmom nebu”

Istraživanja su pokazala da mozak na zaljubljivanje reaguje isto kao na kokain, a sve zahvaljujući dopaminu. To je i razlog zašto se zaljubljene osobe ponekad ponašaju uvrnuto.

Foto: Pixabay.com

 
Ne prestajete da mislite na osobu koja vam se dopada

Ovo se događa jer mozak, usled stanja zabljubljenosti, ispušta fenetilamin, odnosno “ljubavnu drogu”, a ovaj hormon utiče na osećaj zatreskanosti. Isti hormon telo ispušta i nakon konzumiranja čokolade, pa zato ljudi često ne mogu da se zaustave nakon jedne kockice.

Pod stresom ste

Uz brojne hormone, kada smo zaljubljeni, mozak luči i veće količine hormona stresa kortizola. Zato, kada smo zaljubljeni možemo postati razdraživljiji nego obično.

Veći prag bola

Studija Univerziteta Stanford pokazala je da zaljubljena osoba ima veći prag bola i to za 40 posto.

Isti ritam srca

Istraživanja su pokazala da se parovima sinhronizuje rad srca kada se zaljube jedno u drugo, pa se tako stvara i jača veza.

Više se znojimo

U nekim istraživanjima dokazano je da osećaj zaljubljenosti može da izazove mučninu i fizičke simptome kao što su anksioznost, prekomerno znojenje i nervoza.

 

Ostavite komentar