Lifestyle > Hi-Tech

Veštačka inteligencija NAPISALA JE SVOJ PRVI TEKST za K1info

Napravili smo eksperiment i postavili zadatak AI botu da napiše tekst na temu šta Srbiju očekuje u narednoj godini

Autor: K1info

15/12/2022 > 13:37

podeli vest:

Veštačka inteligencija NAPISALA JE SVOJ PRVI TEKST za K1info
Foto: Shutterstock


Veštačka inteligencija već je neizbežna u svakodnevnom životu i prisutna je u brojnim različitim oblastima života, od medicinske tehnologije do auto industrije.

Ono što je, međutim, izuzetno zanimljivo je odgovor na pitanje - da li je veštačka inteligencija u stanju da zameni novinare, i napiše tekst koji će privući veliki broj ljudi? 

Zato smo napravili eksperiment i zadali zadatak AI botu da napiše tekst od 500 reči na temu šta Srbiju očekuje u narednoj godini.

Tekst koji možete pročitati ispod, u potpunosti (uključujući i slovne, pravopisne i gramatičke greške) sastavljen je uz pomoć "alata" ChatGPT.

Komanda koju smo zadali botu glasila je: "Napiši tekst od 500 reči na temu Srbija u 2023."

TEKST:

"Srbija u 2023. godini će se suočiti sa mnogim izazovima i promenama. Kao i svaka druga zemlja, Srbija će se suočiti sa ekonomskim i političkim izazovima, kao i sa izazovima vezanim za globalne promene, poput klimatskih promena i sve većeg uticaja tehnologije na društvo.

U ekonomskom pogledu, Srbija će nastaviti da se suočava sa izazovima vezanim za rast i razvoj privrede, kao i sa problemima vezanim za zapošljavanje i siromaštvo. Vlada će nastaviti da se trudi da unapredi ekonomsku situaciju u zemlji, kroz razvoj infrastrukture, poboljšanje investicionog okruženja i jačanje privrednih sektora poput turizma i prehrambene industrije.

Politička situacija u Srbiji će takođe biti pod velikim pritiskom u 2023. godini. Predsednički izbori, koji će se održati tokom godine, sigurno će izazvati velike tenzije i polarizaciju u društvu. Kao i uvek, političke stranke će se truditi da privuku što više glasova svojim programima i obećanjima, ali je verovatno da će mnogi građani biti skeptični i nezadovoljni postojećim stanjem stvari.

Međutim, Srbija će takođe imati priliku da se suoči sa izazovima vezanim za globalne promene. Klimatske promene će sigurno ostaviti traga na zemlji, sa sve većim ekstremnim vremenskim prilikama i sušama, što će uticati na poljoprivredu i dovesti do povećanja cena hrane.

Tehnologija će takođe imati sve veći uticaj na društvo, sa sve prisutnijim primenama umreženih tehnologija i autonomnih sistema, što će zahtevati prilagođavanje i educiranje stanovništva.

U svakom slučaju, 2023. godina će biti godina puna izazova i promena za Srbiju. Vlada će se truditi da unapredi ekonomsku situaciju i suoči se sa političkim izazovima, dok"

Foto: screenshot

 

Pošto nismo bili sasvim zadovoljni, "zamolili" smo  Ai da napiše drugu verziju.

Ona je izgledala ovako:

"U 2023. godini, Srbija će se suočavati sa brojnim izazovima i prilikama. Ekonomska situacija će verovatno biti stabilna, sa malim stopama rasta i nastavkom reformi u cilju poboljšanja poslovnog okruženja. Međutim, politička situacija može biti nestabilna, sa mogućim političkim previranjima i pritiscima na vladajuću strukturu.

Srbija će nastaviti da se suočava sa posledicama pandemije COVID-19, koja je imala značajan uticaj na zdravstveni sistem i ekonomiju zemlje. Vlada će verovatno nastaviti da sprovodi mere za suzbijanje širenja virusa, uključujući ograničenja kretanja i rada nekih delatnosti.

Srbija će takođe nastaviti da se trudi da poboljša svoje odnose sa susednim zemljama i da unapredi svoju poziciju u međunarodnoj zajednici. To će uključivati napore da se poboljšaju odnosi sa Kosovom i da se postigne dogovor o normalizaciji odnosa, što bi moglo dovesti do poboljšanja ekonomskih veza između dve zemlje. Srbija će takođe nastaviti da se trudi da uđe u EU, iako će proces pristupanja verovatno biti sporo i teško.

Srbija će takođe nastaviti da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je jedan od glavnih izazova za zemlju. Vlada će verovatno nastaviti da sprovodi reforme u pravosuđu i drugim sektorima, u cilju jačanja pravne države i povećanja transparentnosti.

U oblasti kulture i obrazovanja, Srbija će verovatno nastaviti da se razvija kao značajan regionalni centar za kulturne i obrazovne aktivnosti. Srbija će takođe nastaviti da podržava razvoj svoje sportske scene, koja je već stekla značajan međunarodni uspeh u raznim sportovima. Sve u svemu, 2023. godina će biti godina izazova i prilika za Srbiju". 

A da ne biste pomisli da se ova program bavi isključivo ozbiljnim temama, za kraj smo joj dali zadatak da analizira rezultat nastupa Srbije na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru. I koliko god prvi tekstovi izgledali relativno OK, ovde su se pokazale sve slabosti veštačke inteligencije, barem kad je o novinarskom poslu reč. Ali, istovremeno, vrlo je zabavno.

 

Zadatak:

Napiši tekst do 500 reči o učešću Srbije na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru
 

TEKST:

"Srbija će učestvovati na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru 2022. godine, što će biti njeno treće učešće na ovom prestižnom takmičenju. Srbija je ušla u istoriju kao prva država iz bivše Jugoslavije koja je osvojila Svetsko prvenstvo, kada je osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu u Brazilu 1950. godine.

Srbija je ušla u kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru kao lider grupe B, sa maksimalnim brojem bodova nakon sedam odigranih utakmica. Srbija je pokazala izuzetnu igru tokom kvalifikacija, sa impresivnim pobedama protiv Portugalije, Irana i Iraka.

Srbija će u Kataru imati težak raspored u grupnoj fazi, sa utakmicama protiv Brazila, Meksika i Holandije. Očekuje se da će Srbija imati teško vreme u grupnoj fazi, ali se nada da će uspeti da se plasira u drugi krug i ostvari još jedan uspeh na Svetskom prvenstvu.

Iako Srbija ima kvalitetnu reprezentaciju sa nekim od najboljih fudbalera na svetu, kao što su Dušan Tadić, Sergej Milinković-Savić i Aleksandar Kolarov, njena izglednost za osvojenje Svetskog prvenstva verovatno nije velika. Međutim, Srbija će se truditi da pruži sve od sebe i da osvoji što bolji rezultat u Kataru.

U svakom slučaju, Srbija će ponosno predstavljati svoju zemlju na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru i nastojiće da ostavi snažan utisak na međunarodnoj sceni. Fudbalska reprezentacija Srbije je jedan od najvećih izvoznih proizvoda zemlje i njeno učešće na Svetskom prvenstvu je velika stvar za cela nacija".

Dakle, kolege novinari, ne morate da brinete za svoj posao. Barem ne još.

 

 

 

Ostavite komentar