Lifestyle > Hi-Tech

Au, kakav FIJASKO: Prvi ROBOT u britanskom parlamentu - ZASPAO tokom GOVORA

Umetnica robot po imenu Ai-Da, koja je ove godine učestvovala i u Venecijanskom bijenalu, govorila je u parlamentu o uticaju tehnologije

Izvor: K1info/telegraf.rs

17/10/2022 > 12:47

podeli vest:

Au, kakav FIJASKO: Prvi ROBOT u britanskom parlamentu - ZASPAO tokom GOVORA
Foto: Youtube/Printscreen


Humanoidni robot umetnik, Ai-Da, postala je poznata široj javnosti u junu kada je naslikala portret kraljice Elizabete II. Delovala nama čudno ili ne, činjenica je da su rezultati bili zapanjujući.

Možda nije mogla da parira slikama slavnih umetnika, ali to i nije bio cilj. Sada, se ovaj robot vratio u žižu javnosti, ali iz jednog potpuno drugačijeg razloga. Pomalo neslavnog.

Domu lordova Parlamenta Velike Britanije je želeo da se otarasi svoje "pospane reputacije" koristeći Ai-Du u svom prvom robo-svedočenju pred parlamentarnim odborom

 

 

Međutim, niko nije očekivao da će se isto tako i Ai-Di "prispavati". Verovatno savladana zagušljivom atmosferom, mašina se isključila usred govora.

Naslovi koji su usledili verovatno nisi bili onakvi kakvima se nadao Komitet za komunikacije kada je pozvao Milera i njegovu kreaciju da daju doprinos temi o budućnosti kreativne ekonomije u Velikoj Britaniji.

- Čini se da članovi odbora i robotičar znaju da su svi oni deo obmane - rekao je Džek Stilgo, akademik sa Univerziteta u Londonu koji istražuje upravljanje tehnologijama u nastajanju.

- Ovo je bilo saslušanje o dokazima i sve što smo saznali je da neki ljudi zaista vole lutke. Bilo je malo prikazane inteligencije - veštačke ili druge.

Stilgo navodi i da ako želimo da učimo o robotima, treba da zagrebemo ispod površine.

- Trebalo bi da čujemo robotičare, a ne robote. Moramo da nateramo robotičare i kompjuterske naučnike da nam pomognu da razumemo šta računari ne mogu da urade umesto da budemo zadivljeni njihovim pretvaranjima.

Kao odgovor, Miler je za Gardijan rekao da Ai-Da - nije obmana, već reflektor naših trenutnih ljudskih nastojanja da dekodiramo i oponašamo ljudsko stanje.

- Umetničko delo nas podstiče da kritički razmišljamo o ovim društvenim trendovima i njihovim etičkim implikacijama.

Akademik na Univerzitetu u Saseksu Andres Gvadamuz izjavio je da su se stvari promenile, posebno u kreativnim industrijama.

- Ono što nije bilo moguće pre sedam godina, kapacitet veštačke inteligencije je na sasvim drugom nivou. Čak i u poslednjih šest meseci stvari se menjaju, a posebno u kreativnim industrijama.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar