Lifestyle > Hi-Tech

Dobro došli u BUDUĆNOST: Predstavljen PRVI PRAVI leteći automobil

Probno vertikalno poletanje i sletanje sa dva putnika u letećem automobilu obavljeno je pred radoznalim posmatračima u Dubaiju

Autor: K1info/euronews.rs

13/10/2022 > 14:44

podeli vest:

Dobro došli u BUDUĆNOST: Predstavljen PRVI PRAVI leteći automobil
Foto: Tanjug/Kamran Jebreili/AP


Filijala kineskog proizvođača električnih vozila XPeng, poslala je ove nedelje u Dubaiju na prvi javni let svoj  Voyager X2 leteći automobil. U pitanju je vozilo dizajnirano za gradske letove na malim visinama, odnosno u svrhe kao što su razgledanje i medicinski prevoz.

Predsednik XPenga Brajan Gu opisao je događaj kao "veliki korak u istraživanju budućih načina prevoza", prenosi Blumberg.

Foto: Tanjug/Kamran Jebreili/AP

 

Električno vozilo za vertikalno poletanje i sletanje sa dva sedišta ima zatvoreni kokpit i strukturu od ugljenih vlakana. Pored toga, poseduje i ručni i autonomni režim letenja.

Foto: Tanjug/Kamran Jebreili/AP

 

- Javni prikaz XPeng X2 u Dubaiju predstavlja značajnu prekretnicu za XPeng Aeroht i međunarodno dostignuće u sferi letećih automobila -  rekao je Gu pre nekoliko dana.

Ovaj model je leteći automobil pete generacije kompanije XPpeng. Kompanija je saopštila da planira da objavi napredak na svom modelu šeste generacije koji može da vozi po putevima, kao i da leti, na samitu koji će se održati 24. oktobra.

Nekoliko drugih startap kompanija, istražuju gradske letove na malim visinama odnosno "globalnu urbanu vazdušnu mobilnost" - tržište koje bi moglo dostići vrednost od milijarde dolara do 2040. godine.
 

Ipak, u istraživanjima te vrste je bilo i dosta neuspeha, uključujući avio-taksi kompaniju koju podržava milijarder, suosnivač Gugla Lari Pejdž, a za koju je prošlog meseca rečeno da će biti zatvorena.

 

 

 

 

Ostavite komentar