Lifestyle > Hi-Tech

ZVEZDA JE (stvarno) ROĐENA: Teleskop snimio nastanak "SVEMIRSKE BEBE"

Ona ispušta ružičasto-crvene mlazove, a scena je neverovatna

Izvor: K1info/N1

06/11/2023 > 06:48

podeli vest:

ZVEZDA JE (stvarno) ROĐENA: Teleskop snimio nastanak "SVEMIRSKE BEBE"
Foto: Youtube/Printscreen/NASA Space News


Zamislite da možete da se vratite u prošlost 4,6 milijardi godina i snimite naše Sunce baš u trenutku kada se rađalo. Pa, sada možete da dobijete neku predstavu o tome iz ove veličanstvene nove fotografije koju je snimio svemirski teleskop Džejms Veb.

U centru ovog objekta, nazvanog HH212, pojavljuje se zvezda koja verovatno nije stara više od 50.000 godina. Scena bi izgledala skoro isto da je snimljena u vreme kada je naše Sunce bilo "sličnih godina". 

Ne možete da vidite sjaj same protozvezde jer je skriven unutar gustog, okretnog diska sačinjenog od gasa i prašine, piše BBC. Sve što može da se vidi su ružičasto-crveni mlazovi koje ispušta u suprotnim pravcima.

HH212 se nalazi u Orionu, blizu tri blistave zvezde koje čine "pojas" mitskog lovca koji je i dao ime sazvežđu. Udaljenost od Zemlje je oko 1.300 svetlosnih godina.

Fizika sugeriše da su ovi dramatični odlivi gasa način na koji zvezda u nastajanju reguliše svoje rađanje. Ružičasto-crvena boja označava prisustvo molekularnog vodonika – dva povezana atoma vodonika.

Ostavite komentar