Lifestyle > Hi-Tech

Apple OBRADOVAO korisnike: Predstavljeni NOVI MacBook Pro i iMac računari

Novi modeli fokusirani su na profesionalne korisnike

Izvor: K1info/Tanjug

31/10/2023 > 21:30

podeli vest:

Apple OBRADOVAO korisnike: Predstavljeni NOVI MacBook Pro i iMac računari
Foto: Pixabay.com


Kompanija Apple predstavila je nove MacBook Pro i iMac računare i tri nova čipa M3, M3 Pro i M3 Mak koji će ih pokretati. Takođe su redizajnirane grafičke procesorske jedinice, ključni deo čipa gde Nvidia dominira tržištem.

Početna cena 14-inčnog MacBook Pro laptopa je 1.599 dolara, a verzija od 16 inča koštaće 2.499 dolara, navodi se na sajtu Apple-a. Cena iMac desktop računar sa M3 familijom čipova kretaće se od 1.299 dolara. Kompanija Apple je udvostručila tržišni udeo na skoro 11 odsto od 2020. kada se razišla sa Intelom i počela da koristi svoje posebno dizajnirane čipove.

- Novi 14‑inčni MacBook Pro sa M3 čipom nije samo odličan za svakodnevne zadatke, već pruža i fenomenalne trajne performanse u profesionalnim aplikacijama i igrama. Savršeno za ambiciozne kreativce, studente i preduzetnike - navodi se na sajtu kompanije. 

Kako se dodaje, MacBook Pro od 14 i 16 inča sa M3 Pro čipom pruža još bolje performanse i dodatnu podršku integrisane memorije, omogućavajući zahtevnije tokove rada za korisnike kao što su koderi, kreativci i istraživači. Takođe, nova funkcija bezbednog deljenja ekrana omogućava korisnicima da rade sa udaljenih lokacija.

Svi MacBook Pro modeli imaju Likuid Retina KSDR ekran sa 20 odsto svetlijim SDR sadržajem, ugrađenu kameru od 1080 piksela, sistem sa šest zvučnika i širok spektar opcija za povezivanje, sa trajanjem baterije do 22 sata.

M3 Mak čip je namenjen programerima veštačke inteligencije, kojima su potrebne ogromne količine memorije da razvijaju četbotove i druge modele. Novi čipovi za laptopove i desktop računare koriste tehnologiju proizvodnje od 3 nanometra, što im pruža bolje performanse za svaki vat utrošene električne energije.

Oba modela MacBook Pro računara dostupna su za naručivanje, a biće u prodaji od 7. novembra, saopštila je kompanija Apple.

Ostavite komentar