Lifestyle > Hi-Tech

Proba za DOGAĐAJ koji će PROMENITI svet: Signal "VANZEMALJACA" primila tri velika TELESKOPA na Zemlji

Naučni tim ključne podatke nije otkrio - uključujući tip signala kao i šta je sve sadržao

Izvor: K1info/b92.net

27/05/2023 > 15:34

podeli vest:

Proba za DOGAĐAJ koji će PROMENITI svet: Signal "VANZEMALJACA" primila tri velika TELESKOPA na Zemlji
Foto: Unsplash.com


Institut SETI, neprofitna organizacija posvećena traženju života u svemiru, simulirala je vanzemaljski signal tako što je letelica koja kruži oko Marsa poslala poruku u tri ujutro po istočnoameričkom vremenu.

Radio-talasi su poslati kroz svemir brzinom svetlosti, a veliki teleskopi na Zemlji su ih uhvatili 16 minuta kasnije.

Ova vežba, prva takve vrste, osmišljena je da pripremi naučnike za događaj koji će duboko promeniti čovečanstvo - kontakt sa vanzemaljskim bićima.

Naučnici u SAD i Italiji bili su presrećni kad se na ekranima njihovih računara pojavila poruka koju su primili u delovima.
Signal su mogli da ulove i brojni radio-amateri širom sveta na frekvenciji 8,4 gigaherca.

Ipak, naučni tim ključne podatke nije otkrio - uključujući tip signala kao i šta je sve sadržao. Ta tajanstvenost je potrebna, jer će kriptovana transmisija biti podeljena s javnošću, posle čega će svi učestvovati u njenom dešifrovanju.

Foto: Unsplash.com

 

- Ovo je bilo vrlo stvarno. Ovo nije bio prvi put da smo primili signal od orbitera sa Marsa, ali je ovaj imao stvarnu poruku - rekla je Danijela de Paulis, vizionarka koja stoji iza A Sign in Space projekta, tokom emitovanja uživo.

Signal su na Zemlji primila tri velika teleskopa: Allen Telescope Array (ATA) u Kaliforniji, Robert Bird i Grin Bank opservatorija (GBO) u Zapadnoj Virdžiniji i Medicina radio, astronomska stanica u severnoj Italiji.

 

Ostavite komentar