Lifestyle > Hi-Tech

Studija pokazala: PREDAJNICI MOBILNE TELEFONIJE mogli bi da DOVEDU VANZEMALJCE pravo na Zemlju

Jedna od najbližih egzoplaneta nalik Zemlji kruži oko Barnardove zvezde i udaljena je 6 svetlosnih godina

Izvor: K1info

05/05/2023 > 22:19

podeli vest:

Studija pokazala: PREDAJNICI MOBILNE TELEFONIJE mogli bi da DOVEDU VANZEMALJCE pravo na Zemlju
Foto: Pixabay.com


Ukoliko inteligentni vanzemaljci traže druge napredne oblike života u galaksiji, naši predajnici mobilne telefonije mogu biti svetionici koji odaju Zemljane.

Novo istraživanje sugeriše da bi tehnološki napredni vanzemaljci u obližnjim zvezdanim sistemima verovatno mogli da otkriju radio signale sa predajnika mobilne telefonije. A kako uređaji postaju sve jači, vizit karta čovečanstva postaće sve vidljivija širom galaksije.

"Zemlja je već jako svetla u radijskom delu spektra. Ako se trend nastavi, bilo koja napredna civilzacija mogla bi lako da nas otkrije sa odgovarajućom tehnologijom", navodi se u saopštenju Majka Gereta, direktora Džodrel Benk Centra za astrofiziku na Univerzitetu u Mančesteru.

Foto: Pixabay.com

 

Geret je vodio novu studiju, objavljenu u februaru u "Monthly Notices" Kraljevskog astronomskog društva. Istraživači su koristili podatke o emisijama radio signala sa predajnika mobilne telefonije i utvrdili koliko bi bilo teško otkriti ove signale sa drugih planeta.

Ramiro Saide, pripravnik u Radio opservatoriji Het Krik u okviru projekta SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence - Potraga za vanzemaljskim oblicima života) i student master studija na Univerzitetu Mauricijus, predvodio je modeliranje kako bi odredio koji signali mogu biti detektovani i na kojoj udaljenosti bi mogli biti otkriveni.

Istraživači su otkrili da sa Zemlje dolazi mnogo znakova tehnološki naprednog života emtovanjem radio signala sa predajnika mobilne telefonije, satelitskih komunikacija i internet signala.

Ovi signali mogli bi da stignu do hipotetičkih civilizacija koje žive oko obližnjih zvezda, rekli su istraživači, uključujući Barnardovu zvezdu - zvezdu klase crveni patuljak na udaljenosti od 6 svetlosnih godina oko koje kruži ogromna planeta nalik Zemlji.

Foto: Pixabay.com

 

Signale su do sada mogli da otkriju isključivo vanzemaljske civilizacije sa osetljivijim instrumentima od onih koji postoje na Zemlji, dodao je tim. Ali kako signali budu bili sve jači, veća je i verovatnoća da će ih otkriti udaljeniji ili tehnološki manje razvijeni vanzemaljci.

- Mnoge kolege navode da je Zemlja poslednjih godina postala tiša u radijskom spektru - tvrdnja koju sam uvek osporavao - rekao je Geret.

- Mada je tačno da danas imamo manje moćnih TV i radijskih predajnika, ekspanzija mobilnih komunikacionih sistema širom sveta je ogromna. Iako svaki sistem pojedinačno odašilje relatvno slabe radio talase, integrisani spektar milijardi ovih uređaja je značajan.

Buduća istraživanja trebalo bi da obuhvate i druge izvore, kao što su mobilni telefoni, vojni radari, digitalno emitovanje i Wi-Fi mreže, kažu istraživači.

- Svakodnevno saznajemo sve više o karakteristikama egzoplaneta zahvaljujući svemirskim misijama poput Keplera i satelita za istraživanje egzoplaneta, uz dalje uvide koje nam pruža svemirski teleskop Džejms Veb - rekao je koautor studije Nalini Heralal-Isur, astrofizičar na Univerzitetu Mauricijus.

- Verujem da postoji šansa da su tamo negde napredne civilizacije, a neke bi mogle da prate radio talase koji dolaze sa planete Zemlje.

 

Ostavite komentar