Lifestyle > Hi-Tech

VEŠTAČKA inteligencija i BORBA protiv RAKA: Algoritam EFIKASNIJI od svih POZNATIH metoda

Rak je vodeći uzrok smrti širom sveta, a od te bolesti na godišnjem nivou umire oko 10 miliona ljudi

Izvor: K1info/Tanjug

01/05/2023 > 21:35

podeli vest:

VEŠTAČKA inteligencija i BORBA protiv RAKA: Algoritam EFIKASNIJI od svih POZNATIH metoda
Foto: Pexels.com


Naučnici su osmislili novi model veštačke inteligencije (AI) koji može precizno da identifikuje kancer, što bi moglo da ubrza dijagnozu bolesti i lečenje pacijenata.

Model, koji su osmislili stručnjaci iz fondacije Royal Marsden NHS, Instituta za istraživanje raka u Londonu i Imperial koledža, može da identifikuje da li su abnormalne izrasline na snimku CT skenera kancerogene.

Kako se navodi, algoritam je efikasniji od trenutnih metoda.

- U budućnosti se nadamo da će to dovesti do ranog otkrivanja i potencijalno učiniti lečenje raka uspešnijim tako što će istaći visokorizične pacijente - rekao je Bendžamin Hanter iz fondacije Royal Marsden.

On je naveo da početni rezultati pokazuju da novi AI model identifikuje kancerogene čvoriće na plućima, kao i da je u planu testiranje tehnologije na pacijentima sa velikim plućnim čvorovima.

Istraživački tim je istakao da je studija još uvek u ranoj fazi i da će biti potrebno više testiranja pre nego što novi AI model bude mogao da se uvede u zdravstvene sisteme.

Međutim, kako navode, njegove potencijalne koristi su jasne.

- Kroz ovaj rad, nadamo se da ćemo pomeriti granice kako bismo ubrzali proces otkrivanja bolesti, koristeći inovativne tehnologije kao što je veštačka inteligencija - rekao je Ričard Li koji je učestvovao u istraživanju.

Rak je vodeći uzrok smrti širom sveta, a od te bolesti na godišnjem nivou umire oko 10 miliona ljudi, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

U mnogim slučajevima, međutim, bolest je moguće izlečiti ukoliko se rano otkrije i brzo leči.

 


 

 

Ostavite komentar