Lifestyle > Hi-Tech

NAPRAVILI SU INSTAGRAM, pre 4 godine ostavili ga Zakerbergu, a sada su stvorili ARTIFACT – evo ŠTA JE TO

Najavljeno je lansiranje aplikacije koja obećava “personalizovani feed vesti” pokretan veštačkom inteligencijom

Izvor: K1info

02/02/2023 > 16:39

podeli vest:

NAPRAVILI SU INSTAGRAM, pre 4 godine ostavili ga Zakerbergu, a sada su stvorili  ARTIFACT  – evo ŠTA JE TO
Foto: Artifact app promo


Posle više od četiri godine pošto su osnivači Instagrama napustili kompaniju, vratili su se s novom aplikacijom.

Kevin Sajstrom i Majk Kriger u utorak su najavili lansiranje Artifacta, aplikacije koja obećava “personalizovani feed vesti” pokretan veštačkom inteligencijom.

U objavi na Instagramu Kriger je rekao da su on i Sajstrom "radili s talentovanim timom" više od godinu dana na pokretanju usluge. "Postupno puštamo ljude unutra kako se širimo", napisao je Kriger. Lista čekanja za učlanjenje otvorena je za javnost u utorak.

Za razliku od Instagrama, aplikacija je više fokusirana na članke nego na fotografije. Artifact će preporučiti sadržaj na temelju interesovanja i omogućiti raspravu s prijateljima, prema Platformeru, koji je prvi izvestio o lansiranju.

Glavni feed prikazivaće popularne članke, od velikih medijskih organizacija do manjih blogera, a korisnički feed biće personalizoovanijii na temelju onoga što se klikne.

Lansiranje dolazi u vreme obnovljenih aktivnosti u svetu društvenih medija. Posle preokreta i neizvesnosti na Twitteru pod novim vlasnikom Ilonom Maskom, brojne su novije usluge pronašle privlačnost pomažući korisnicima da dobiju vesti i lična ažuriranja u feedu. U međuvremenu, brzi uspon TikToka nastavlja da tera brojne aplikacije, uključujući Instagram, da kopiraju njegove ideje.

Platformer je opisao je Artifact kao “TikTok za tekst” i moguće “čak i iznenadni napad na Twitter”.

Nakon što su zajedno pokrenuli Instagram 2010. Sajstrom i Kriger prodali su aplikaciju Meti za 1 milijardu dolara 2012. Par je napustio Instagram 2018. a izveštaji su u to vrijeme sugerisali da je do odlaska došlo zbog napetosti s izvršnim direktorom Markom Zakerbergom oko smera aplikacije i želji da ga dalje inkorporiraju u Facebook.

- Jedno od ključnih obeležja Instagrama je njegova nezavisnost i jedinstvenost od Facebooka. Osnivači su to strogo čuvali - rekla je tada za CNN Debra Aho Vilijamson, glavna analitičarka u eMarketeru.

Sajstrom i Kriger su od tada radili na poduhvatu usmerenom na društvene aplikacije budućnosti, piše Platformer. Artifact je prvi proizvod tog poduhvata.

 

Ostavite komentar