Lifestyle > Hi-Tech

Ne, nije SF film – krajem februara u AMERIČKE SUDNICE prvi put ulazi ROBOT ADVOKAT

Neće samo novinari ostati bez posla, izgleda da se i advokatima drmaju klupe u sudnici

Izvor: K1info

02/02/2023 > 08:00

podeli vest:

Ne, nije SF film – krajem februara u AMERIČKE SUDNICE prvi put ulazi ROBOT ADVOKAT
Foto: Shutterstock


Krajem februara na američkom sudu zakazano je ročište zbog jednog saobraćajnog prekršaja. Ništa neuobičajeno, ali ovo saslušanje ući će u istoriju jer će optuženog po prvi put ikada predstavljati robot-advokat.

Reč je o kreaciji koju pokreće veštačka inteligencija, koja radi uz pomoć pametnog telefona. Robot sluša sudske argumente i formuliše odgovore za optuženog i preko slušalica mu govori šta da kaže u realnom vremenu.

Svoj prvi slučaj ovaj robot-advokat preuzeće 22. februara, potvrdio je izvršni direktor DoNotPaya Džođua Boder na Twitteru, ali nije otkrio ime klijenta ni sud.

"22. februara u 13:30, ispisaće se istorija. Po prvi put ikad, robot će predstavljati nekoga u sudnici u SAD. DoNotPay AI će šapnuti nekome na uho tačno šta da kaže. Rezultate ćemo objaviti i podeliti više nakon što se desi. Poželite nam sreću!”, tvitovao je.

Inače, kompanija DoNotPay se bavi veštačkom inteligencijom i već je koristila pisma i generisane chatbotove kako bi pomogla ljudima da osiguraju povrat novca u određenim slučajevima. Dobili su više od dva miliona sporova za korisničku podršku i sudskih sporova u ime pojedinaca protiv institucija i organizacija, piše CBS.

Ovi su roboti legalni u nekim sudnicama, ali u većini – ne. Ideju ne podržavaju ni advokati, ‘pravi advokati’. Možda se boje konkurencije.

 

Ostavite komentar