Lifestyle > Gurmanlook

AMERIKANCI PRIZNALI da je PROJA jedan od najboljih hlebova NA SVETU, evo šta su još rekli o njoj...

Danas proja uživa status zdrave domaće hrane - ističe Radmila Vasiljević, iz Krupnja

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Milena Gačević

31/03/2024 > 15:20

podeli vest:

AMERIKANCI PRIZNALI da je PROJA jedan od najboljih hlebova NA SVETU, evo šta su još rekli o njoj...
Foto: Printscreen/You tube/Idealni recepti za sve


Naša proja našla se na listi 50 najboljih hlebova na svetu po oceni američke televizijske mreže Si-En-En, gde se navodi da je reč o vrsti kukurznog hleba koji se služi topao, direktno iz furune, kao neizostavni pratilac gulaša, ali i drugih tradicionalnih jela naše zemlje.

U mnogim krajevima Srbije tradiciju vodeničarskog zanata sačuvala su nova pokoljenja zahvaljujući kojima još uvek može da se pronađe sastojak bez kojeg je proja nezamisliva - brašno od autohtonih sorti kukuruza.

- Da bi bilo dobro i kvalitetno brašno pre svega mora biti kvalitet zrna žita, da bude domaći kukuruz, da bude prvenstveno suv, da bi se mogla napraviti dobra i kvalitetna proja - kaže Kosa Jovanović, iz Likodre.

Recept za proju kaže da je potrebna mlaka voda, kišičica soli i mast. Nakon što testo prođe kroz vredne ruke domaćice peče su u furuni na drva, a služi uz širok spektar tradicionalnih jela od kajmaka i čvaraka do gulaša.

- Proja spremljena po starom domaćem receptu naših baka, u ova moderna vremena proja je postala prava gurmanska poslastica, na trpezama je postala nezamenljiva. Danas proja uživa status zdrave domaće hrane - ističe Radmila Vasiljević, iz Krupnja.

Popularna i projara koja se pravi sa sirom, kajmakom...

Proja se nekada smatrala obrokom koji su jeli ljudi slabijeg imovnog stanja, a danas je na trpezama delikates. Da je za Srbe više od običnog jela svedoče i etnolozi. U nekim krajeva naše zemlje ona je neizostavni deo prazničnih rituala.

- Najinteresantniji običaj vezan za to dešava se na Mali Božić odnosno Srpsku novu godinu, česnica koja se priprema za taj dan je zapravo proja ona može imati i različite nazive, osim naziva česnica može se nazivati vasilica ili oračica, i ukrašava se na različite načine - navodi Ana Čugorović, etnolog.

Sa ciljem da se obogati ukus, u novije vreme u proju se dodaju sir, jaja i margarin. Iskusne domaćice, tvrde, da se prava sprska proja sastoji samo od četiri sastojka.

Ostavite komentar