Lifestyle > Gurmanlook

Otkrivamo recept za MLADENČIĆE – kolačiće za SLADAK BRAK! MLADA DOMAĆICA mora da UMESI 41 kolač, a EVO ZAŠTO je to VAŽNO

Mladenčići su okrugli kolačići koji se premazuju medom, čime se izražava želja da svaki brak sklopljen te godine bude sladak

Izvor: K1info

Autor: Simona Stankovć

22/03/2024 > 09:09

podeli vest:

Otkrivamo recept za MLADENČIĆE – kolačiće za SLADAK BRAK! MLADA DOMAĆICA mora da UMESI 41 kolač, a EVO ZAŠTO je to VAŽNO
Foto: K1info/Freepick


Mladenci su praznik koji Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju u čast stradanja Svetih 40 mučenika Sevastijskih. Slavi se 22. marta po gregorijanskom, a 9. marta po julijanskom kalendaru.

Prema starim verovanjima, na ovaj dan bi mlade parove trebalo da posete svi oni koji su bili gosti na venčanju. Kako su se vremenom običaji i tradicija menjali, danas novovenčane parove obično posećuju samo najbliži – uža porodica, kumovi i bliski prijatelji. Nekada su dolazile još i bake koje nisu bile na svadbi – zbog njihovog dugog bračnog života. 

Foto: Unsplash.com

 

Iako se narodna verovanja vezuju za to da se praznik slavi u domu mladenaca, ponekad se parovi odlučuju da ga proslave u restoranu ili kafiću. Stariji veruju da kakvo vreme bude na Mladence, 22. marta, tako će biti celog proleća.

Najpoznatiji i najočuvaniji običaj vezan za Mladence je da žene ustaju rano i mese kolačiće od pšeničnog brašna. Ovi kolačići se zovu mladenčići i simbolizuju srećan, sladak i dug bračni život. Kolači se premazuju medom i nude svim gostima koji na taj dan dođu u kuću mladog para. 

Mladenčići – recept za kolačiće za sladak brak

Mladenčići su okrugli kolačići koji se premazuju medom, čime se izražava želja da svaki brak sklopljen te godine bude sladak. Mlade domaćice ustaju rano i mese 40 kolačića – koliko je i bilo Svetih Mučenika.

Prema nekim verovanjima, treba napraviti još i 41. kolačić, zbog simbolike rađanja novog deteta. Mladenčići treba da budu posni, pa i cela trpeza koja se sprema.

Postoji više recepata za ove kolače koje možete pronaći na internetu, facebook-u i drugim društvenim mrežama, a mi vam u nastavku dajemo sledeći. 

  • ½ l kisele vode
  • 1 parče kvasca
  • 200 ml ulja
  • 100 g šećera
  • brašna po proceni
  • sok od 1 limuna i korica
  • med
  • orasi

Priprema:

  •  Rastopite kvasac u malo mlake vode kako bi nadošao. U kiselu vodu dodajte ulje, limunov sok, šećer i narendanu koru limuna. Kada kvasac nadođe, dodajte još i njega. Dodavajte brašno sve dok testo ne bude ni previše meko, ni previše tvrdo. Preporučujemo da testo zamesite uveče, kako bi odstojalo preko noći.
  •  Ujutro razvijte koru debljine jednog prsta, pa čašom vadite kolačiće i ispecite. Pre prečenja svaki kolač treba premazati šećernom vodicom. 
  •  Nakon pečenja, kolače filujte kako želite, ali običaj nalaže da se premažu medom i orasima. Postoje mnogi običaji vezani za mlade parove – bilo da tek treba ili su već uplovili u bračni život – od prosidbe, veridbe, devojačke večeri, pa sve do Mladenaca. Da li ćete ispoštovati sve običaje ili ćete ih obeležiti kako vi želite – potpuno je svejedno, sve dok negujete vašu ljubav! Ako tek planirate vašu svadbu, Wedluxe je tu da vam obezbedi da taj dan bude nalik onom iz bajke. Srećno!
  • Ostavite komentar