Lifestyle > Gurmanlook

Tajna hrskavog POMFRITA: Evo šta treba da uradite i biće kao iz RESTORANA

Možete to uraditi na oba načina, ali zavisi šta više preferirate

Izvor: K1info

25/08/2023 > 14:07

podeli vest:

Tajna hrskavog POMFRITA: Evo šta treba da uradite i biće kao iz RESTORANA
Foto: Pixabay.com


Krompirići su omiljeni prilog mnogima širom sveta, prženi do savršenstva - hrskavi i ukusni. Međutim, postoji večita debata među kuvarima i ljubiteljima hrane o tome kada je pravi trenutak da se soli krompirići - pre ili posle prženja? Uz malo strpljenja i pravilnu tehniku možete postići pomfrit kakav svi vole, zlatno-smeđe boje, hrskav spolja i mekan iznutra.

Prženje krompira najbolje je u vrućem ulju. Najbolje je koristiti suncokretovo, ulje uljane repice ili ulje od kikirikija. Za najbolje rezultate krompiriće je važno prvi put pržiti u ulju zagrejanom na temperaturi između 130 i 150 stepeni tri do pet minuta.

Ovaj postupak će delimično ispeći krompiriće bez da dobiju boju. Nakon blanširanja, krompire izvadite iz ulja i ostavite da se ohlade u frižideru najmanje 30 minuta.

Kada ste spremni za konačno prženje, zagrejte ulje na temperaturu između 180 i 190 stepeni i krompiriće pržite u malim porcijama kako temperatura ulja ne bi pala. Kada stavljate krompiriće u vruće ulje, trebalo bi da vidite mehuriće, što znači da iz njih izlazi voda i ne ulazi ulje. Krompirići su gotovi kada porumene. Izvadite ih iz ulja i ocedite na papirnatom ubrusu.

Soljenje pre prženja

Zastupnici soljenja pre prženja ističu da soljenje sirovih krompirića može da pomogne da se ukus soli bolje apsorbuje, duboko prožme krompir i pruži ravnomerniji ukus. 

Soljenje posle prženja

Zastupnici soljenja posle prženja tvrde da se time sačuva hrskava tekstura krompirića spolja, a iznutra meka, dok se ukus soli i dalje može postići upotrebom fine soli ili soli u prahu. Ukoliko želite mekane i savitljive krompiriće, kao iz restorana, solite ih nakon prženja. 

Ostavite komentar