Lifestyle > Gurmanlook

NE BACAJTE ostatke od RUČKA: Napravite PITU SA PILETINOM koju će obožavati cela porodica

Recept za preukusnu i brzu večeru

Izvor: K1info

23/08/2023 > 13:01

podeli vest:

NE BACAJTE ostatke od RUČKA: Napravite PITU SA PILETINOM koju će obožavati cela porodica
Foto: Freepik.com


Pite su jedno od omiljenih brzih jela za večeru. Varijacije su razne, lako se prave i brzo pojedu. Često nakon ručka ostane belog mesa od pileta, jer ga, zbog svoje suvoće, mnogi izbegavaju. Zato je ovo idealan recept da se hrana dobro iskoristi. 

Suve ostatke belog mesa pretvorite u preukusnu pitu od koje će cela kuća zamirisati.

Sastojci:

- 500g pilećeg belog mesa

- 500g gotovih kora za pitu

- 1 glavica crnog luka

- 150ml pavlake za kuvanje

- 150ml kisele pavlake 

- 50ml ulja

- so i biber

Priprema:

Luk sitno iseckajte, pa ga na ulju i malo vode izdinstajte. Kada postane staklast, dodajte piletinu isečenu na kockice i začinite po ukusu. Pržite sve zajedno, dok piletina ne bude skroz pržena, pa je ostavite sa strane da se prohladi.

Ukoliko vam je piletina već pržena od ručka, prodinstajte samo luk.

U posudi izmešajte pavlaku za kuvanje i kiselu pavlaku, pa začinite po ukusu biberom i solju.

Kore podelite na dva jednaka dela.

Pleh podmažite, stavite jednu koru preko cele površine, premažite sa malo ulja i vode, pa stavite još jednu koru.

Treću koru nagužvajte, pa je prelijte sa nekoliko kašika fila od pavlake. Ponovite postupak sa prvom polovinom kora. Nakon toga sipajte svu piletinu. Preko piletine ponovo ređajte nagužvane kore koje prelivate filom. Na kraju prekrijte poslednjom korom koja nije izgužvana. 

Poslednju koru možete namazati jednim jajetom ili samo poprskati sa malo ulja.

Rernu zagrejte na 200 stepeni, pecite pitu oko 30 minuta, ili dok ne porumeni. Pitu isecite na parčad željene veličine, pa je poslužite toplu.

Varijacije su razne. U mešavini piletine i luka možete da dodate i šampinjone, a na poslednju koru možete posuti i malo suncokreta. Prijatno.

Ostavite komentar