Lifestyle > Gurmanlook

RAJ ILI PAKAO za onoga koji je izmislio MAJONEZ? (Anketa)

Nutricionisti kažu da treba da se jede na kašičicu. Ima i dobre i loše strane

Autor: Mina Duduković

28/12/2022 > 07:02

podeli vest:

RAJ ILI PAKAO za onoga koji je izmislio MAJONEZ? (Anketa)
Foto: Freepik.com


Majonez je mnogima omiljeni namaz bez kog ne mogu da zamisle većinu svojih obroka, a ruska salata je nezaobilazna za vreme praznika, na slavama i svim ostalim slavljima.

Međutim, nutricionisti upozoravaju da sa ovom namirnicom ne smemo da preterujemo, i da bez obzira da li majonez stavljamo u salatu ili prelivamo sa njim kobasice, moramo da znamo šta sve može da se dogodi ukoliko preteramo sa njegovom upotrebom.

Specijalista, strukovni nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga objašnjava za K1info portal da je majonez prepun kalorija i masnoće, ali da ne mora da bude izbrisan iz jelovnika. Bar ne u potpunosti... 

- Majonez je odličan ukoliko se koristi kao dresing za salatu recimo ili ako želimo da poboljšamo malo sendvič u hlebu od zdravih žitarica. On ne mora striktno da se vodi kao nezdrava namirnica. Problem je što ljudi često preteraju. Recimo, tokom praznika domaćicama je lako i jednostavno da naprave poznatu rusku salatu. Međutim, to što je imate u fružideru ili na trpezi ne znači da ćete je jesti uz svaki obrok i svaki dan. Preporučena dnevna doza unosa majoneza je od jedne, do tri kafene kašike. Ne više - upozorava Srejić. 

Foto: Privatna arhiva

Nutricionista Jovana Srejić

Ona dodaje da ruska salata nije jedini "greh".

- Majonez odlično ide kao dresing uz salate od zelenog povrća, uz par kapi limuna. Takođe, majonez je dobar kako bi se "zamastio" sendvič od recimo integralne kifle, ali samo ako u njemu već nema šunke, kačkavalja i putera... Dakle, veoma je važno kako kombinujemo namirnice i za koje masnoće se odlučujemo u toku jednog dana - dodaje ona.

Anketa

 

Srejić upozorava da ukoliko preteramo sa unosom majoneza možemo trajno narušiti zdravlje.

- Zbog svog sastava, majonez dovodi do gojaznosti, a iz tog poremećaja nastaju mnogi problemi. Takođe, ova namirnica povećava krvni pritisak i veoma često dovodi do problema sa žučnom kesom. Zbog svega navedenog važno je da vodimo računa koliko ćemo majoneza pojesti tokom praznika, kao i uz koje namirnice će se on naći u našem tanjiru - kaže nutricionistkinja.

Foto: Freepik.com

Nutricionista Jovana Srejić

Domaćice u Srbiji znaju da pripreme i domaći majonez, ali stručnjaci upozoravaju da i tu treba voditi računa:

- Svakako da je domaći majonez daleko bolji od kupovnog, ali isključivo ako se pravi od organskih jaja, koja su kupljena kod proverenih proizvođača. S obzirom na to da se u originalnom receptu majonez pravi od  "živih" jaja, može doći do zaražavanja salmonelom koja se lako širi. Važno je pravilno rukovati svežom hranom, a ukoliko pripremate domaći majonez nikako ga ne posluživati trudnicama, starijim osobama i onima koji imaju zdravstvene probleme. Međutim, mogu se pronaći i drugi recepti, pa se mogu koristiti kuvana jaja, umesto svežih, kao i alternative kao što je indijski orah, ili neko drugo koštunjavo voće - dodaje Srejić. 

Lajt nije lajk

Nutricionista Milka Raičević savetuje da ukoliko već neko voli da jede majonez, onda obavezno treba da kupuje punomasne, jer su ugljeni hidrati i šećer veća pretnja po naše zdravlje od masti. Ona naglašava da je apsolutna laž da su "lajt" proizvodi zdraviji od običnih!

- Nema nikakve potrebe izbegavati masnoće. Najveći problem upravo jesu ugljeni hidrati, a ne masti. Zato je opšta preporuka svima da kupuju punomasne proizvode, a da, sa druge strane, pazimo i ograničavamo koliko ugljenih hidrata unosimo. Ono što malo ko zna jeste da u "lajt" proizvodima ima dodatnog šećera  i drugih aditiva kako bi se nadoknadio nedostatak masti. Vežmo je da zapamtimo da "dijet" i "lajt" proizvodi mogu imati više štete nego koristi  da je potreban veliki oprez kada kupujemo ovakve namirnice - smatra Raičević. 

 

Ostavite komentar