Lifestyle > Gurmanlook

Srbi NE UMEJU da jedu RUSKU SALATU: Doktorka otkrila sve o KRALJICI novogodišnje trpeze

Ako već uzimamo rusku salatu, ona treba da bude jelo za sebe, a ne kao predjelo

Izvor: K1info

26/12/2022 > 10:35

podeli vest:

Srbi NE UMEJU da jedu RUSKU SALATU: Doktorka otkrila sve o KRALJICI novogodišnje trpeze
Foto: Pixabay.com


Doktor medicine i klinički nutricionista Olga Ličina gostovala je u emisiji "Vikend na K1" gde je govorila o kraljici svake novogodišnje trpeze, ruskoj salati.

Na početku razgovora se našalila i rekla da je već dobila pretnje po principu "sve možeš da pričaš, ali ne diraj nam rusku salatu".

- Ruska salata ima taj problem u nazivu "salata". Mi smatramo da je ruska salata nešto što ide uz glavno jelo, pogotovo sada kako idu praznici, a na trpezi su sarma, pečenje, povrće ili krompir. Bilo bi idealno da uz hleb uzmemo rusku salatu, ali mi je već uzimamo uz neko postojeće glavno jelo kao što su sarma i pečenje. Tu onda nastaje problem - rekla je Olga Ličina u emisiji "Vikend na K1".

Nutricionistkinja je rekla da je ruska salata puna kalorija.

- Originalna ruska salata koja je nastala sredinom 19. veka. U sebi sadrži tri vrste mesa piletinu, šunku i teletinu. Sama po sebi je kalorijska bomba koja ima velike količine zasićenih masti pošto u sebi sadrži majonez i nema potrebe da se jede uz dodatno meso. Ako već uzimamo rusku salatu, ona treba da bude jelo za sebe, a ne kao predjelo.

Olga Ličina je otkrila i zašto nam se toliko dopada ruska salata.

- Ruska salata već u sebi ima namirnice koje su slasne i privlačne. Sam odgovor se nalazi u toj masnoći, pošto mast je ta koja nam daje tako slasan ukus. Drugi problem zbog kojeg moramo da budemo oprezni je činjenica da salata celo veče stoji ispred nas na stolu, a uglavnom je napravljena od namirnica koje su lako kvarljive. Na primer, ruska salata u sebi uvek sadrži majonez koji sadrži jaja koja mogu da budu dobro tlo za mikroorganizme. Zato bi bilo dobro da ne bude sve vreme ispred nas, nego da je iznesemo, da svako sipa po jednu supenu kašiku i da je vratimo u frižider. Na taj način ćemo sačuvati svežinu i sigurnost što je i najbitnije kod hrane. 

Foto: Printscreen/TV K1

Doktorka Olga Ličina u emisiji "Vikend" na K1

Nutricionistkinja ističe da ne treba praviti velike količine hrane.

- Ono što je bitno inače, ali i za novogodišnju trpezu, je da ne treba praviti ogromne količine hrane. Jedna osoba unese tokom novogodišnja trpeze otprilike sadrži od 2.000 do 2.500 kalorija za veče. Pojede se meze, kačkavalj, šunka, sarma, pečenje... sve to bi trebalo da se raspodeli na dva dana, a ne da se pojede za jednu noć. Sama ruska salata ne može da traje duže od tri dana u frižideru čak iako je vraćamo. Što se tiče kontrole dece ona su obično dosta probirljiva i onda se ona drže ruske salate i ničega drugog. Sa te strane je dobro, ali deca treba da unose manje kalorija u odnosu na odrasle osobe, ali sve treba dozirati.

Olga Ličina je otkrila i da li postoje prednosti ruske salate.

- Kada pogledamo sastav ruske salate, trećina je povrće, trećina meso i trećina je majonez. Tu se nalazi i grašak koji sadrži vitamine i minerale. Postoji način da ruska salata bude zdravija. Majonez treba sami da pravimo, ali ja ne volim domaći majonez jer se on uglavnom pravi od svežih jaja, volim kada su jaja termički obrađena. Postoje neke lajt varijante kada se pravi sa limunovim sokom ili grčkim jogurtom, manje je kalorijski bogato i nema aditive. Postoje i posne varijatne ruske salate. Treba izbegavati onaj kupovni posni majonez, umesto toga treba sami da ga napravimo. Možemo da koristimo biljno ulje, biljno mlekom, sojino ili leblebijino mleko kako bi smesa dobila na gustini. Još jedna stvar bi bila idealna za rusku salatu, a to je da umesto šunke koristite pileće belo meso jer ima manje zasićenih masti, manje je kalorijski bogato i nema aditive koje poseduju kupovne šunke. Ako pravimo rusku salatu za praznike traba da je pravimo manje i zdravije - zaključila je nutricionistkinja Olga Ličina u emisiji "Vikend na K1".

 

Ostavite komentar