Priče > Biznis

INFLACIJA u novembru 15,1 odsto: BIĆE BOLJE tek sredinom 2023. godine

Posmatrano u odnosu na isti mesec prethodne godine, cene hrane su u novembru bile veće za 22,5 odsto

Izvor: K1info/Tanjug

13/12/2022 > 18:45

podeli vest:

INFLACIJA u novembru 15,1 odsto: BIĆE BOLJE tek sredinom 2023. godine
Foto: Pixabay.com


Rast cena hrane i energenata čini skoro 70 odsto inflacije, koja je u novembru bila 15,1 odsto, objavila je Narodna banka Srbije.

Oni su dodali i da je inflacija u skladu sa očekivanjima NBS-a.

NBS ističe da su potrošačke cene u novembru povećane za jedan odsto na mesečnom nivou, što je znatno sporije u odnosu na oktobar.

Posmatrano u odnosu na isti mesec prethodne godine, cene hrane su u novembru bile veće za 22,5 odsto. Radi se, pre svega o visokim svetskim cenama hrane, rastu cena ulaznih troškova u proizvodnji i transportu hrane, kao i negativnim efektima suše u Srbiji i u većem delu Evrope.

Kada je reč o mesečnom rastu cena hrane u novembru od 1,2 odsto on je, kako navodi NBS, bio određen rastom cena prerađene hrane od 2,4 odsto. Cene neprerađene hrane snižene za jedan procenat.

Što se energenata tiče, oni su u novembru na mesečnom nivou poskupeli za 1,2 odsto, čemu su podjednako doprineli rast cena naftnih derivata od 1,5 odsto i čvrstih goriva od 2,8 procenata.

Indeks potrošačkih cena odnosno bazna inflacija, kada se isključe hrana, energija, alkohol i cigarete, i dalje je znatno niža od ukupne inflacije i u novembru je bila 9,7 odsto. Tome, kako navodi NBS, značajno doprinosi očuvana relativna stabilnost deviznog kursa u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima.

Foto: Pixabay.com

 
Bolje tek u drugoj polovini 2023.

NBS navodi da će ukupna inflacija ostati povišena do kraja ove i početka naredne godine, ali će nakon toga početi da opada.

Znatniji pad se očekuje u drugoj polovini 2023. godine.

 

 

Ostavite komentar