Kultura > Pozorište

OPERA "Boris Godunov" Modesta Musorgskog OTVORILA SEZONU u Milanskoj skali

Izvođenju opere prisutvovali su predsednik Serđo Matarela, premijerka Đorđa Meloni i predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen

Izvor: K1info/Tanjug

08/12/2022 > 21:29

podeli vest:

OPERA "Boris Godunov" Modesta Musorgskog OTVORILA SEZONU u Milanskoj skali
Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni


Premijera opere ruskog kompozitora Modesta Musorgskog (1839–1881) "Boris Godunov" otvorila je novu sezonu u čuvenoj milanskoj Skali, a prisustvovao je i italijanski predsednik Serđo Matarela i drugi zvaničnici, javlja Tas.

U naslovnoj ulozi bio je ruski pevač Ildar Abdrazakov, kome je Matarela poželeo sreću, a u podeli opere koju je postavio Danac Kasper Holten bilo je još umetnika iz Marinski pozorišta iz Petrograda.

Pored Matarele, operi izvedenoj na ruskom jeziku, prisustvovali su premijerka Đorđa Meloni i predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen, navodi Tas.

Uoči premijere "Borisa Godunova" ukrajinski generalni konzul u Milanu Andrej Kartiš tražio je od uprave pozorišta da otkažu izvođenje, ali mu je odgovoreno da su Musorgski i pesnik Aleksandar Puškin (1799-1837), na čijoj drami je opera zasnovana, stvaraoci čija se dela nalaze u riznici svetske kulture.

Publika je toplo prihvatila premijeru ruske opere, a nekadašnji italjanski premijer Mario Monti je rekao Tasu da je tog dana bila "muzika bez politike".

 

Ostavite komentar