Kultura > Pozorište

Monodrama "Vetar i zastave" PREMIJERNO IZVEDENA na velikoj sceni DK Čačak

Izuzetnu autorsku ekipu predvode pisac Dejan Stojiljković i glumac Nikola Šurbanović u ulozi Tanaska Rajića

Izvor: K1info

19/11/2022 > 17:04

podeli vest:

Monodrama "Vetar i zastave" PREMIJERNO IZVEDENA na velikoj sceni DK Čačak
Foto: Slobodan BUS Vukajlović


Monodrama  "Vetar i zastave" o čuvenom srpskom junaku Tanasku Rajiću izvedena je premijerno 17. novembra 2022. na velikoj sceni Doma Kulture u Čačku, u produkciji Gradskog pozorišta Čačak, uz prepunu salu i stajaće ovacije.

Za tekst ove monodrame zaslužan je naš čuveni pisac Dejan Stojiljković. Uloga Tanaska Rajića poverena je mladom glumcu Nikoli Šurbanoviću, a ova predstava pretpremijerno je izvedena 28. juna 2022. na Brdu Ljubiću, kao deo Vidovdanskih svečanosti.

Foto: Slobodan BUS Vukajlović

Nikola Šurbanović u ulozi Tanaska Rajića

Jedan od najistaknutijih ustaničkih junaka, Karađorđev barjaktar i ustanički starešina Tanasko Rajić rođen 1756. godine u selu Stragarima podno Rudnika, poslužio je kao inspiracija našem proslavljenom piscu da napiše monodramu "Vetar i zastave" za Gradsko Pozorište Čačak.

- Tanaska Rajića neretko nazivaju našim Vilijemom Volasom, čuvenim škotskim junakom, ovekovečenim u filmu "Hrabro srce" Mela Gibsona. I zaista, postoje neverovatne paralele. Baš kao i Volas, Rajić je bio čovek iz naroda, posvećen idealima porodice, poštenja i slobode. I umro je kličući slobodi, baš kao i Volas. Tanasko je narodni heroj našeg naroda, baš kao što je Volas narodni heroj škotskog. Malo je takvih div-junaka u istoriji svih naroda, a ne samo našeg. Nikola Šurbanović je izuzetna pojava kao glumac, harizmatičan, talentovan, elokventan… Ne mogu da zamislim idealnijeg za ulogu Tanaska Rajića - naglašava Stojiljković.

Foto: Slobodan BUS Vukajlović

Dejan Stojiljković, pisac

Režiju monodrame uradio je Milan Milosavljević. Kostim je radila Marina Medenica koja, između

ostalog, potpisuje kostim za film i seriju "Nečista krv". Muziku i dizajn zvuka potpisuje kompozitorka Petra Perović, ženski vokal je prvakinja naše opere Sanja Kerkez. Šminku je radila Irina Tomašević, dok je organzator predstave i inspicijent Stanislav Mladenović. Izvršnu produkciju potpisuje Marko Čkonjević, a producent predstave je Bratislav Janković, direktor Gradskog Pozorišta Čačak.

Monodrama "Vetar i zastave" biće održana u odabranim prostorima i pozorištima u Srbiji. Ova predstava  jedan je od programa koji najavljuju Čačak kao pestonicu kulture Srbije 2023 - "Čačanska rodna".

 

Ostavite komentar