Kultura i umetnost > Pozorište

Posle pet godina balet „Romeo i Julija” ponovo na sceni Srpskog narodnog pozorišta!

Balet u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, zakazan je na sceni ,,Jovan Đorđević” u SNP - u

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

08/06/2024 > 22:14

podeli vest:

Posle pet godina balet „Romeo i Julija” ponovo na sceni Srpskog narodnog  pozorišta!
Foto: SNP


Srpsko narodno pozorište 460-godišnjicu Vilijema Šekspira obeležava izvođenjem baletske predstave „Romeo i Julija”, na muziku S. Prokofjeva i prema tekstu istoimene Šekspirove drame. 

Balet, u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, zakazan je za početak juna na sceni ,,Jovan Đorđević” u Srpskom narodnom pozorištu. Ovaj balet igra se prvi put u sezoni, a publika će biti u prilici da uživa u njemu nakon pauze od pet godina, kada je poslednji put izveden.

U ulozi Julije prvi put će nastupiti solistkinja Katarina Kljajić, dok su ostale uloge poverene Samjuelu Bišopu, Andreju Kolčeriju, Davidu Gruosou, Artemiju Makarovu, Dmitriju Arbuzovu i drugima. Učestvuju ansambl Baleta SNP-a, Orkestar Opere SNP- a, pod dirigentskom palicom Mikiće Jevtića, i učenici Baletske škole u Novom Sadu.

Prema rečima koreografa Konstantina Kostjukova, ovaj popularni balet SNP-a „nosi veliku poruku za sve zaljubljene, da ljubav, ako je iskrena i jaka, može da se suprotstavi i najjačim silama“, jer je ideja da se angažujuju sva čula publike, uvlačeći ih u jedan autentičan svet.

Foto: SNP

 

On je, sačuvavši najvažnije delove ove Šekspirove tragedije, uz poštovanje libreta koji su sačinili Leonid Lavrovski i Sergej Radlov,maštovito razigravao predstavu zanimljivim scenskim uprizorenjima, poput  upečatljivih scena mačevanja zavađenih strana, koje obiluju ne samo nagoveštajem zle kobi i nasilništvom, nego i blagim humorom izmamljujući snagu ekspresije pomešanu sa lirskim doživljajem i izražajnošću.

Ulaznice mogu da se kupe na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta, onlajn putem sajta, kao i putem mobilne aplikacije.

Ostavite komentar