Kultura i umetnost > Pozorište

Evo koje predstave su ponele nagrade na 69. Sterijinom pozorju! Jedna je ponela titulu NAJBOLJE!

Dodeljene nagrade 69. Sterijinog pozorja, a najbolja predstava "Očevi i oci"

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

02/06/2024 > 15:05

podeli vest:

Evo koje predstave su ponele nagrade na 69. Sterijinom pozorju! Jedna je ponela titulu NAJBOLJE!
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Najbolja predstava na ovogodišnjem Sterijinom pozorju je "Očevi i oci", Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Veljka Mićunovića, odlučio je danas žiri 69. Sterijinog pozorja, koje se od 26. maja održava u Novom Sadu.

Kako je saopšteno iz Sterijinog pozorja, Sterijina nagrada za tekst savremene drame pripala je Milanu Ramšaku Markoviću za "Kišni dan u Gurliču", Prešernovog gledališča Kranj i Mestnog gledališča Ptuj iz Slovenije. Sterijina nagrada za režiju pripala je Veljku Mićunoviću za predstavu "Očevi i oci" Narodnog pozorišta iz Beograda.

Kada je reč o Sterijinim nagradama za glumačko ostvarenje nagrade su dobili Borut Veselko za uloge Jokela, urednika i starijeg policajca u predstavi "Kišni dan u Gurliču" Milana Ramšaka Markovića u režiji Sebastijana Horvata Prešernovog gledališča Kranj i Mestnog gledališča Ptuj iz Slovenije.

Vanja Ejdus je dobila nagradu za ulogu Elizabete Medaković u predstavi "Očevi i oci", Aleksandar Vučković za ulogu Mihajla Medakovića u istoj predstavi a Darja Rajhman za uloge Maruše i Marte u predstavi "Kišni dan u Gurliču".

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje dodeljena je Igoru Vasiljevu za predstavu "Kišni dan u Gurliču" a za kostimografsko ostvarenje Belindi Radulović za istu predstavu.

Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku pripala je Neveni Glušici za predstavu "Očevi i oci" a nagrada za scenski pokret, Kristijanu Gerđe za predstavu "Bilo jednom u Novom Sadu", Novosadskog pozorišta, gde tekst i režiju potpisuje Andraš Urban.

Foto: Wikipedia/Youtube PrintScreen/ RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

 

Dobitnik Sterijine nagrade za dramatizaciju je Kata Đarmati za predstavu "Očevi i oci" a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović za istu predstavu.

Sandra Gribovska Ilievska dobitnica je nagrade iz Fonda „Dara Darinka Čalenić“ za najbolju mladu glumicu za uloge Male sestre, Alise, Snežane i Marike u predstavi "Brod za lutke" Milene Marković, Narodnog pozorišta Bitolj u režiji Kokana Mladenovića. Bence Salai dobitnik je nagrade iz Fonda „Dara Darinka Čalenić″ za najboljeg mladog glumca za glumačko ostvarenje u predstavi "Bilo jednom u Novom Sadu".

Specijalna Sterijina nagrada dodeljena je autorskom i izvođačkom timu predstave "Bilo jednom u Novom Sadu".
Predsednik žirija bio je Dejan Sredojević a članovi Marta Bereš, Irena Popović Dragović, Dušan Ljuština i Janko Ljumović.

Informacije o nagradama koje dodeljuju drugi žiriji kao što su nagrada okruglog stola kritike, nagrada publike, nagrada producentske kuće „Scomediasco“ za epizodu, „Dnevnikova“ nagrada za umetničko ostvarenje i nagrada „Zoran Radmilović“ za glumačku bravuru, biće saopštene sutra po završetku zvaničnog programa 69. Sterijinog pozorja.
 

Ostavite komentar