Kultura > Pozorište

DANI ERMITAŽA u Srbiji: Balet JAKOBSON iz Sankt Peterburga i bariton VASILIJ GERELO na sceni Narodnog pozorišta

Balet Jakobson jedna je od najstarijih baletskih kompanija u Rusiji i Sankt Peterburgu, čija istorija traje više od pola veka

Izvor: K1info/Tanjug

21/10/2023 > 08:37

podeli vest:

DANI ERMITAŽA u Srbiji: Balet JAKOBSON iz Sankt Peterburga i bariton VASILIJ GERELO na sceni Narodnog pozorišta
Foto: Youtube PrintScreen/nikolay1963


Narodno pozorište u Beogradu biće jedan od domaćina Dana Ermitaža u Srbiji, manifestacije od međunarodnog kulturnog značaja, koja će od 24. do 29. oktobra prvi put biti održana u našoj zemlji, najavili su iz nacionalnog teatra.

U okviru otvaranja, zakazanog za 24. oktobar u 20 časova na Velikoj sceni, biće održan Gala koncert na kojem će legendarni Balet Jakobson iz Sankt Petersburga izvesti jedan od dva koncerta sa najboljim delima iz svog repertoara.

Balet Jakobson jedna je od najstarijih baletskih kompanija u Rusiji i Sankt Peterburgu, čija istorija traje više od pola veka.

Trupa, osnovana 1966. godine, zasijala je pod vođstvom izuzetnog koreografa Leonida Jakobsona.

Ovo gostovanje, ujedno, biće i retka prilika da se srpska publika upozna sa biserima repertoara jednog od najboljih ruskih baleta i doživi posebnu atmosferu pozorišnog Sankt Peterburga.

U okviru koncerta, obe večeri 24. i 25. oktobra, u čast jubuleja stogodišnjice postojanja Baleta Narodnog pozorišta, naš ansambl će izvesti deo poslednje baletske premijere pod naslovom "Poema" na muziku Stanojla Rajičića, u koreografiji Igora Kirova, a koja se inače izvodi u okviru baletskog triptiha "Infinitas" na redovnom repertoaru.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, pretposlednjeg dana manifestacije, 28. oktobra (19:30), biće održan i koncert Vasilija Gerela, slavnog ruskog baritona iz Sankt Peterburga, narodnog umetnika Rusije i internacionalne operske zvezde koji je tokom dosadašnje karijere uspeo da osvoji prestižne svetske scene kao što su Kovent Garden, Skala, Metropoliten opera i Dojče opera.

Specijalno za Dane Ermitaža u Srbiji, Gerelo je pripremio poseban program koji će održati uz učešće soprana Nazije Aminjeve i u pratnji Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom palicom čuvenog ruskog dirigenta Mihaila Golikova.

Na repertoaru će biti popularne kompozicije iz poznatih Verdijevih, Pučinijevih i Mocartovih opera, ruske i napolitanske pesme, kao i dela na srpskom jeziku.

Dani Ermitaža u Srbiji predstavljaće prvi korak ka dugoročnom razvoju delatnosti u regionu jednog od najpoznatijih svetskih muzeja.

Manifestaciju od međunarodnog kulturnog značaja od 24. do 29. oktobra organizuju Ermitaž, jedan od najvećih muzeja na svetu, Ministarstvo kulture Srbije i kompanija "Gasprom njeft".

Ostavite komentar