Kultura > Pozorište

BRANKI KATIĆ uručena nagrada "Miloš Žutić": Ulogu Blanš sam RADILA SRCEM, nagrada od kolega mi PUNO ZNAČI

Nagradu "Miloš Žutić" ustanovilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije 1994. godine i dodeljuje se za najbolje glumačko ostvarenje

Izvor: K1info/Tanjug

16/10/2023 > 08:50

podeli vest:

BRANKI KATIĆ uručena nagrada "Miloš Žutić": Ulogu Blanš sam RADILA SRCEM, nagrada od kolega mi PUNO ZNAČI
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Glumca Branka Katić izjavila je da za nju nagrada "Miloš Žutić" za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Blanš u predstavi "Tramvaj zvani želja" predstavlja neverovatnu radost i izaziva ponos.

Katić je rekla Tanjugu da je na vest o nagradi, koja joj je uručena sinoć posle izvođenja predstave "Tramvaj zvani želja" u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP), bila "raznežena i vrlo dirnuta".

- Tu sam ulogu radila srcem i dušom, a nagrada dolazi od branše, od kolega, i puno znači - rekla je glumica.

Nagradu "Miloš Žutić" ustanovilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije 1994. godine i dodeljuje se za najbolje glumačko ostvarenje, odnosno za ulogu koja se može okarakterisati kao tragalačka i kao putokaz u glumi.

Nagrada se sastoji od plakete u bronzi sa likom Miloša Žutića (rad akademskog vajara Zvonka Novakovića), od unikatne diplome na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića i od novčanog iznosa.

Katić je dodala i da joj je značajno što nagrada nosi ime Žutića, jer se "sećamo njegovog velikog glumačkog dara".

Prema njenim rečima, za dobijanje ovakve glumačke nagrade je jako važno i kakva je ekipa predstave, odnosno tekst.

- Fantastičan komad američkog pisca Tenesija Vilijamsa još od 1947. godne pokreće teme koje su i danas veoma aktuelne. Od surovosti modernog sveta, preko seksualnog zlostavljanja žena, nasilja u porodici i osuđivanja homoseksualnosti - navela je Katić.

Istakavši da je imala sreću što je predstavu radila sa Lenkom Udovički, "koja je fantastična rediteljka i prijateljica", Katić je rekla da je znala da je "okrepi i uputi u pravom smeru", u neminovnim trenucima nesigurnosti kada se priprema ovako velika uloga kakva je Blanš.

- Komad kad je dobro napisan, kao ovaj Tenesija VIlijamsa, nosi te, ne da ti da padneš. Dobro je i to što imam godina koliko imam, i iskustva iza sebe. To je sve bilo presudno da ulogu odigram kako sam odigrala - dodala je Katić.

Upitana koliko priznanja mogu uticati na njenu dalju karijeru, Katić je priznala da je "lepo dobiti nagradu", jer neko ceni i prepoznaje njen dar i trud, ali da svakom novom poslu pristupa sa istim osećajem želje da igra najbolje i nikad se ne uljuljkuje.

Katić je juče u BDP-u uručena i nagrada festivala Malih scena u Rijeci za najbolju glumicu, koju je još pre leta osvojila takođe za ulogu Blanš u predstavi "Tramvaj zvani želja".

Ostavite komentar