Kultura > Pozorište

Izvođenje MONODRAME "Nenapisana pisma" povodom 150 godina od ROĐENJA slikarke Nedežde PETROVIĆ

Književnica Milkica Miletić oživela je lik Nadežde Petrović koji je za scenu adaptirala i režirala Nataša Radulović

Izvor: K1info

16/06/2023 > 18:46

podeli vest:

Izvođenje MONODRAME "Nenapisana pisma" povodom 150 godina od ROĐENJA slikarke Nedežde PETROVIĆ
Foto: Slobodan BUS Vukajlović


Monodrama "Nenapisana pisma" u izvođenju prvakinje Narodnog pozorišta iz Beograda Vanje Milačić, biće održana u subotu 17. juna u 18 časova u Atrijumu Narodnog muzeja Srbije u Beogradu, u organizaciji Umetničke galerije "Nadežda Petrović" i Narodnog muzeja Srbije. Ulaz je slobodan.

Predstava se izvodi povodom obeležavanja jubileja 150 godina od rođenja naše velike slikarke Nadežde Petrović, kao deo programa projekta "Čačanska Rodna - Čačak prestonica kulture Srbije 2023."

Foto: Čačanska rodna

 

Inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite Srpkinje, njenim emotivnim i umetničkim nedoumicama, položajem umetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima, Milkica Miletić, književnica iz Čačka, oživela je lik Nadežde Petrović u svom tekstu "Nenapisana pisma", koji je za scenu adaptirala i režirala Nataša Radulović, u produkciji Gradskog pozorišta Čačak i saradnji sa beogradskom kućom FAME Solutions.

Lik Nadežde Petrović poveren je Vanji Milačić, glumici Narodnog Pozorišta u Beogradu koja je ovim povodom izjavila:

- Osećam se počastvovanom što mi je ukazano poverenje grada Čačka i njegovih građana da odigram boginju njihovog podneblja i da na taj način umetnički i ljudski približim novim generacijama mogućnost da saznaju koliko je značajna Nadežda Petrović bila i za njihov sadašnji život i položaj. Osim njenih visokoumetničkih slikarskih radova, ostavila nam je mogućnost da žene današnjeg vremena mogu slobodno da biraju način na koji će živeti.

Foto: Nebojša Babić

Vanja Milačić

Nataša Radulović, Milkica Miletić i Vanja Milačić predvode veliki ženski tim koji stoji iza ove predstave. Scenografiju je uradila Marija Lukić - Shabby Chic Design iz Čačka, kostim Marta Čkonjević, a originalnu muziku napisala je Ana Krstajić, kreativni ambasador nacionalne platforme Srbija Stvara, dok dizajn potpisuje Ana Krbanjević. Inspicijent predstave je Sanja Mimica.

Ostavite komentar