Kultura > Pozorište

Izložba o POZORIŠNOM REFORMATORU Konstantinu Stanislavskom od 17. januara u "Ruskom domu"

Stanislavski je početkom 20. veka razvio je svoj čuveni sistem, poznat kao "Sistem Stanislavskog" i usavršavao ga do kraja života

Izvor: K1info/Tanjug

13/01/2023 > 08:18

podeli vest:

Izložba o POZORIŠNOM REFORMATORU Konstantinu Stanislavskom od 17. januara u "Ruskom domu"
Foto: Acting ed. Toby Cole, Public domain, via Wikimedia Commons


Izložba "Stanislavski: u potrazi za 'plavom pticom'" biće svečano otvorena u Galeriji Ruskog centra za nauku i kulturu "Ruski dom" u Beogradu  17. januara, na dan 160. godišnjice od rođenja velikog ruskog pozorišnog stvaraoca.

Partneri prvog zajedničkog projekta Pozorišnog muzeja "Aleksej Bahrušin" u Moskvi i Federalne agencije "Rossotrudničestvo" su Ruski dom, Muzej pozorišne umetnosti Srbije i Ruski naučni institut u Beogradu.

Stanislavski je neumorno ponavljao svojim učenicima: - Otresite prljavštinu i prašinu na ulazu, ostavite kaljače u hodniku zajedno sa svim sitnim brigama, svađama i nevoljama koje kvare život i skreću pažnju sa umetnosti...

Ovaj veliki pozorišni reformator početkom 20. veka razvio je svoj čuveni sistem, poznat kao "Sistem Stanislavskog". Usavršavao ga je do kraja života, kada je, već u svom domu, radio na Molijerovom "Tartifu".  I danas se ovaj sistem smatra najboljom glumačkom tehnikom i klasifikacijom metoda glume.

Foto: DionysosProteus, Public domain, via Wikimedia Commons

"Sistem Stanislavskog"

- Delo Konstantina Sergejeviča Stanislavskog najvažniji je doprinos ruske kulture razvoju svetske pozorišne umetnosti. Njegova metoda se proučava i koristi širom sveta već više od jednog veka. Ideje Stanislavskog uticale su na formiranje i razvoj vodećih pozorišnih scena u Rusiji. Velika je čast predstaviti njegovu zaostavštinu široj javnosti u Srbiji, a to su nam omogućili gostoljubivi domaćini Ruskog doma u Beogradu - ističe generalna direktorka Pozorišnog muzeja "Aleksej Bahrušin" Kristina Trubinova.

Posetioci izložbe imaće prilike da vide predmete iz fondova Pozorišnog muzeja "Aleksej Bahrušin" i Muzeja pozorišne umetnosti Srbije: afiše, pozorišne plakate i programe, šarž i karikaturu, fotografije Konstantina Stanislavskog, Vladimira Nemiroviča-Dančenka, Ivana Moskvina, Olge Kniper-Čehove, Vasilija Kačalova, Mihaila Čehova i drugih umetnika Moskovskog umetničkog teatra "Anton Čehov".

Upravo se eksponati ovog pozorišta čuvaju u fondovima Pozorišnog muzeja "Aleksej Bahrušin", skice kostima i scenografije poznatih umetnika s kraja 19. i početka 20. veka, makete, fotografije i dr.

Na izložbi će biti predstavljene digitalizovane skice Korovina, Nivinskog, Reriha, Benoa, Kustodijeva, Sapunova, Jegorova i drugih poznatih umetnika, a za kultne predstave Umetničkog teatra kao što su "Plava ptica", ,"Galeb", "Na dnu", "Careva nevesta", "Snežana", "Pazuhinova smrt", "Razmetljivac", "Bela garda", "Hamlet", "Per Gint" i dr.

Foto: Ruski dom/promo

 

Na postavci će biti izloženi retki dokumentarni snimci koji prikazuju Stanislavskog i njegove učenike na probama, uključujući i poslednje izvođenje "Tartifa". Biće prikazani isečci iz filma i predstave "Na dnu", fragmenti iz dokumentarnog filma "O našem pozorištu".

Izložba će biti otvorena u Ruskom domu do 15. februara 2023. godine. Ulaz je slobodan.

Posle Beograda, publika će se upoznati sa postavkom u Narodnom muzeju u Kragujevcu, od 1. do 31. marta.

 

Ostavite komentar