Kultura > Muzika

Gile zna kako neke stvari idu ISPRED svog VREMENA, a on ih ima na tuce: Sledi KONCERT

Giletu se nije svidelo kako su pojedine političke stranke koristile njihovu najpoznatiju pesmu "Igra rokenrol cela Jugoslavija"

Izvor: K1info

15/12/2022 > 16:00

podeli vest:

Gile zna kako neke stvari idu ISPRED svog VREMENA, a on ih ima na tuce: Sledi KONCERT
Foto: ATA Images


Frontmen legendarne rok grupe Električni orgazam, Srđan Gojković Gile najavio je predstojeći koncert u beogradskom Domu omladine.

On je na K1 televiziji u emisiji "Kec na jedanaest" pričao i o 40 godina od kultnog albuma "Lišće prekriva Lisabon", a dotakao se i zloupotrebe pesme "Igra rokenrol cela Jugoslavija".

- Album "Lišće prekriva Lisabon" nije imao klasične hitove. Osamdesetih godina bio je najmanje prodavan album, ali očigledno je protok vremena, kako se to često i dešava u istoriji umetnosti, uticao na to da tri nedelje bude najprodavaniji album u Hrvatskoj. Neke stvari jednostavno idu ispred svog vremena i u trenutku kada se pojave, publika nije u stanju da ih shvati na pravi način, ali evo 40 godina kasnije došlo je sve na mesto na kojem treba da bude - izjavio je Gile za televiziju K1.

On kaže da će s tim albumom i početi koncert.

- Nakon toga idemo idemo kroz istoriju benda i prolazimo kroz sve poznate pesme koje ljudi vole i žele da čuju na koncertu u Domu omladine - rekaoje on. 

Gile je priznao da i pored velike kućne muzičke biblioteke, danas muziku najčešće sluša na kompjuteru.

- Moram priznati da u poslednjih desetak godina ne kupujem toliko ploča, a diskove uopšte više ne kupujem. Muziku slušam sa kompjutera, to mi je najpraktičnije jer mi je 80 posto muzike u kompjuteru. Ponekad pustim ploču, a diskove veoma, veoma retko - dodao je on.

Frontmen Električnog orgazma najavio je da će i njegov sin Uroš biti na koncertu.

- Uroš ima 14 godina i biće na koncetu, ali ostaje pitanje da li će biti fan rokenrola kao što je tata. Ne trudim se da mu to nametnem, ja sam u tom uzrastu počeo da se ozbiljnije interesujem, ali to je na kraju njegov izbor. Ćerka mi ima četiri godine, tako da još uvek ne shvata šta je muzika, mada i to će doći na red - rekao je Gile u emisiji "Kec na jedanaest".

On je napomenuo da mu se nije svidelo kako su pojedine političke stranke koristile njihovu najpoznatiju pesmu "Igra rokenrol cela Jugoslavija“ devedesetih godina.

- Došlo je do raspada Jugoslavije, ostala je neka krnja Jugoslavija, odnosno SRJ. Onda su političke stranke, koje meni nisu bile bliske, počele da je puštaju na mitinzima, pozivajući se mnogo više na Jugoslaviju, a manje na rokenrol. Kod mene je bio glavni rokenrol, a Jugoslavija je predstavljala geografski pojam - objasnio je on. 

Foto: K1/Printscreen

 

Gile je istakao da je pronašao utehu u tome što je Donald Tramp puštao pesme "Roling Stonsa“ na mitinzima.

- Oni su pokušali da mu to zabrane, unajmili su bili i advokata, ali nisu uspeli i on je i dalje nastavio da pušta njihove pesme. Čovek mora da se pomiri s tim da svaka pesma koju napiše postaje vrsta javnog dobra. Ja je jesam napisao, ali svaka pesma ima svoj zaseban život - ocenio je Gile. 

Na pitanje da li mu danas smeta politička korektnost u izražavanju Gile je odgovorio: 

- Ja se još ne obazirem preterano na to, nisam uhvatio sebe da razmišljam da li je ovo politički korektno ili nije. Sledim svoj ukus, svoju inspiraciju i krećem se u tim okvirima. Ne razmišljam mnogo o spoljnom svetu, to je modus operandi koji primenjujem otkada sam napisao prvu pesmu. Ništa se to nije promenilo ni dan-danas.

 

 

 

Ostavite komentar