Kultura > Muzika

Maestro Marčelo Motadeli PRVI PUT U BEOGRADU, uz kamerni orkestar SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA

Kamerni orkestar SNP-a pod dirigentskom palicom Marčela Motadelija izvodiće dela engleskog kompozitora Bendžamina Britna

Izvor: K1info

30/11/2022 > 18:54

podeli vest:

Maestro Marčelo Motadeli PRVI PUT U BEOGRADU, uz kamerni orkestar SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA
Foto: CEBEF, promo


Maestro Marčelo Motadeli iz Italije, aktuelni direktor Opere HNK u Zagrebu, koji u svojoj bogatoj biografiji ima zapažene nastupe, između ostalog, u Americi, Nemačkoj, Južnoafričkoj Republici, Italiji, prvi put će da diriguje u Srbiji 3. decembra u Sali Beogradske filharmonije, kada će se održati koncert “Britnove Iluminacije”, ciklus pesama Bendžamina Britna "Les illuminations“.

Ovaj program je retka prilika  za publiku u Srbiji da čuje uživo delo Bendžamina Britna. Maestro Motadeli dirigovaće kamernim orkestrom Srpskog narodnog pozorišta, a kao solista nastupa sopran Marija Jelić.

Foto: Marija Erdelji/ CEBEF, promo

Marija Jelić

Koncert organizuje Centar beogradskih festivala - CEBEF u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Program se održava u okviru programske celine Atrium Sessions.

Bendžamin Britn je engleski kompozitor, dirigent i pijanista, centralna figura britanske klasične muzike 20. veka, sa nizom radova, uključujući operu, vokalnu muziku, orkestarske i kamerne komade.

Zanimljivo je da je od 1965. godine bio inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Pored velikih opera za Englesku nacionalnu operu i Kovent Garden, pisao je "kamerne opere" pogodne za izvođenje na manjim lokacijama. Bavio se pisanjem muzike za decu i amaterske izvođače, uključujući opere za decu.

 

Ostavite komentar