Kultura > Muzika

Beograd je sinoć bio CENTAR UNIVERZUMA: Andre Riju sa svojim orkestrom PRIREDIO SPEKTAKL u Štark Areni

Slavni holandski violinista Andre Riju i njegov veliki ansambl "Johann Strauss Orchestra", sinoć su po drugi put gostovali u Srbiji

Izvor: K1info/Tanjug

25/11/2022 > 10:08

podeli vest:

Beograd je sinoć bio CENTAR UNIVERZUMA: Andre Riju sa svojim orkestrom PRIREDIO SPEKTAKL u Štark Areni
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Posebno je Andre Riju obradovao publiku odličnim izvođenjem srpske pesme "Tamo daleko" gde su umetnice ansambla pevale u originalu, dakle na srpskom jeziku.

Prema već oprobanom receptu, kao i u premijernom gostovanju u maju 2019. godine na istom mestu, "Kralj valcera" Andre Riju je sa svojim ogromnim ansamblom izašao na pozornicu prolazeći prvo kroz publiku u parteru, duž cele Arene.

Tokom te šetnje, fanovi su jurili u prve redove da slikaju svog favorita, a on se sa šarmantnim širokim osmehom rukovao sa većinom verne publike.

Na dva video bima publika je mogla da prati apsolutno sve što se dešava na raskošnoj pozornici, kao i u tim prvim minutima u parteru koji su u startu obećavali prvoklasni muzički doživljaj.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Dobro veče - obratio se Andre Riju na srpskom jeziku i naravno odmah je dobio ogroman aplauz.

- I to su jedine dve reči koje znam na srpskom, nažalost. Ali zato imam ovde jednu Maju koja će mi pomoći - najavio je Riju na engleskom poznatu TV voditeljku Maju Nikolić koja mu je bila prevodilac.

Iako se smatra da barem na engleskom publika verovatno razume obraćanje svetskih zvezda kod nas, holandski umetnik želeo je da bude siguran da njegova obimna komunikacija sa auditorijumom prođe glatko, kao pravi profesionalac.

- Fantastično je da ste svi došli večeras da proslavimo novo druženje uz muziku, a zna se da muzika spaja ljude. Sada smo svi ovde konačno nakon tri godine da uživamo isključivo u muzici - sa osmehom se obratio Riju koji je približio gledaocima kako njegov Johan Štraus orkestar ima 14 različitih nacionalnosti.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Solisti dolaze iz celog sveta, iz Tasmanije, SAD, Nemačke, Belgije, čak i Srbije, gde spada jedan od trojice vrhunskih tenora u ekipi.

- Okupili smo se večeras u centru univerzuma, a to je upravo ovde, u Beogradu, sa najboljom publikom na svetu - pohvalio je Riju ljubitelje ovog spektakla.

Riju je pravi domaćin, vodič kroz svoj šou program, pripovedač, dirigent ansamblu, njihov duhovni i pravi vođa, šarmantan i nadasve duhovit, poput stend ap komičara.

On je istakao kako već 17 godina putuju svetom i da solisti uvek očaravaju publiku svojim glasovima.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Onda je zastao i video da neki posetioci još uvek pristižu na koncert i onda ih je pogledao strogo i rekao, gledavši na ručni sat: - Kasnite. Sigurno zbog fudbala. Brazil - Srbija, naravno, sve znam, sve pratim. I večeras navijam za Srbiju - duhovito je rekao Riju i svaki put dobijao salve aplauza od očigledno začarane i srećne publike.

Iako se sinoć igrala utakmica između Srbije i Brazila, očekivalo se da bar muški deo fanova ovog spektakla ostane kod kuće, ali to se nije desilo jer je Štark Arena bila ponovo prepuna, a može da primi do 20 000 ljudi.

Repertoar sinoćnjeg koncerta uključio je bogati sadržaj različitih žanrova i pravaca, od klasike, opere, preko mjuzikla do rokenrola, a sve to vešto drži u rukama Riju koji svira na Stradivarijusovoj violini iz 1667. godine.

Posle kompozicije "Entry of the Gladiators", i nekoliko usputnih melodija klasike, Riju je krenuo sa operom "Turandot" i arijom "Nessun dorma" kompozitora Ðakoma Pučinija.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Kako je objasnio holandski muzički umetnik, u pitanju je poslednja arija koju je Pučini komponovao pred samu smrt.

Tako su tri tenora, među njima i Srbin, maestralno dočarali Pučinijev legat.

- Imam najbolju profesiju na svetu, a to je stvaranje muzike. Reći ću vam i zašto je to tako. Pisali su mi mnogi ljudi mejlove, dobijam ih svakog dana iz celog sveta. Jedan mladić mi je tako pisao da je prolazio kroz veoma teško vreme, ali mu je muzika jako pomogla, čak i onu koju ja sviram. Onda jedan doktor mi piše da mu je sve lakše sa poslom od kada pusti moj disk, bolje podnosi stres koji taj posao nosi. Čak pušta muziku i pacijentima, i onda ima utisak da im više nije potreban, već samo muzika. Ništa ne ulazu tako duboko u ljudsku dušu kao muzika - poentirao je violinista.

Ponovo je bio "prisutan" Ðakomo Pučini i to sa arijom "O mio babbino caro" koju je otpevala sopranistkinja iz ansambla gotovo čarobnog glasa, koju je nahvalio kolovođa spektakla.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Set lista je bila bogatija i za kompoziciju iz bajke "Šeherezada i sedam Tatara", ali i pesmom "Veronika, der Lenz ist da" od nemačke davnašnje atrakcije "Comedian Harmonists", koju su dočarali pet pevača iz Berlina.

Tokom izvođenja "Snežnog valcera" sa krova Arene padala je replika snega na jedan deo publike u parteru sale, što se sve moglo direktno pratiti na video bimovima i izazvalo je dosta smeha.

- Pazite se, na sledećoj pesmi ćemo pustiti vodu da vam pada - našalio se beskrajno simpatični Riju koji je sve vreme animirao publiku.

Svaka pesma je imala svoju važnu ulogu kao "Think of Me" iz slavnog mjuzikla "Fantom iz opere" Endrua Lojda Vebera, tradicional "Hava Nagila", ali naravno najveći šou je izazvalo izvođenje "Na lepom plavom Dunavu" Johana Štrausa, koje su više puta intrerpretirali uz užvanje publike.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Nizali su se "Libiamo ne' lieti calici" Ðuzepea Verdija, Štrausov "Radecki Marš" op.228, ali i kralj rokenrola Elvis Prisli - "Can't Help Falling in Love", kao i klasika "Les toréadores" Žorža Bizea.

Publika je imala utisak da se nalazi u posebnom gradu sa vrhunskom ogromnom scenografijom, i nije dugo puštala Rija i orkestar da napuste binu.

Bis je sadržao čitav blok sa 8 kompozicija i koncert kao da nije imao kraja.

 

 

 

Ostavite komentar