Kultura > Muzika

Na DANAŠNJI DAN pre 31. godinu preminuo je LEGENDARNI PEVAČ Fredi Merkjuri

Merkjuri je preminuo od posedica AIDS-a nešto više od 24 sata pošto je javnost obavestio da je bolestan

Autor: K1info/klix.ba

24/11/2022 > 15:01

podeli vest:

Na DANAŠNJI DAN pre 31. godinu preminuo je LEGENDARNI PEVAČ Fredi Merkjuri
Foto: Youtube PrintScreen

Danas se navršava 31 godina od smrti legendarnog pevača Fredija Merkjurija, najzaslužnijeg za svetsku popularnost rock grupe Queen.

Rođen je u Zanzibaru pod imenom Farok Bulsara. Tanzanija mu je postumno dodelila nagradu za osobu koja je iz Tanzanije otišla u svet i postigla ogroman uspeh.

Fredi je pohađao englesku školu u Indiji, gde je uzimao i lekcije iz sviranja klavira. U istoj školi je i dobio ime Fredi, što je njegova porodica prihvatila.

U Veliku Britaniju stigao je sa 18 godina da bi pohađao fakultet za umetnost i grafički dizajn, što će se u karijeri grupe Queen primetiti na omotima albuma, ali i na garderobi članova sastava. Fredi je dizajnirao i poznati logo grupe. U Engleskoj je upoznao Rodžera Tejlora i Brajana Meja, koji su zajedno sa Timom Stafelom svirali u sastavu Smile.

Stafel ubrzo napušta sastav i na njegovo mesto dolazi Fredi. Dolaskom novog pevača koncepcija i izgled grupe bitno se menjaju, a upravo je Merkjuri dao novo ime sastavu. Nešto kasnije, posle promene nekoliko basista, dolaskom Džona Dikona 1971. godine konačno je osnovan jedan od najpoznatijih svetskih sastava - Queen.

Fredi je bio poznat po svojim energičnim scenskim nastupima i izuzetnim vokalnim mogućnostima. Njegov glas jedan je od najprepoznatljivijih u muzičkom svetu. Grupa Queen nastala je sedamdesetih godina prošlog veka i objavljivala je apsolutne hitove koji se i danas slušaju. Neki od njih su: "Bohemian Rhapsody", "Don't Stop Me Now", "The Show Must Go On", "I Want To Break Free" i drugi.

Grupa Queen uvedena je u Rokenrol kuću slavnih 2001., a sva četvorica postali su članovi Kuće slavnih kompozitora 2003. godine.

Telo Fredija Merkjurija posle smrti je kremirano, a pepeo je poveren njegovoj nekadašnjoj devojci i prijateljici Meri Ostin koja je prema pevačevoj želji sačuvala tajnu o mestu gde se nalazi urna.

 

Ostavite komentar