Kultura > Muzika

Makedonske DARKWAVE legende posle 7 godina u Beogradu: MIZAR se "UKAZUJE" u Domu oomladine 16. decembra

Posle sedam godina kultni makedonski darkwave sastav Mizar nastupiće 16. decembra u Domu omladine Beograda

Izvor: K1info

17/11/2022 > 12:59

podeli vest:

Makedonske DARKWAVE legende posle 7 godina u Beogradu: MIZAR se "UKAZUJE" u Domu oomladine 16. decembra
Foto: Paulo Dukić


Poslednji koncert pred beogradskom publikom Mizar je imao 2015., a tri godine pre toga bili su predgrupa svetskoj zvezdi Merilinu Mensonu u Areni.

Oformljen davne 1981. godine, Mizar je od osnivanja pa sve do danas prošao kroz mnoge faze.  Postava se menjala, rastajali su se i ponovo sastajali dok je jedina konstanta ostao kompozitor, gitarista i idejni vođa grupe Gorazd Čapovski.

O koncertu u Beogradu Čapovski kaže: - Jako nam je drago što ponovo nastupamo u Beogradu. Puno lepih uspomena veže nas za taj grad i publiku koja nas je uvek rado dočekivala. Tako smo i letos doživeli i razmenili snažne emocije s fanovima u Ljubljani, Rijeci i Zagrebu, gradovima koje smo takođe posetili nakon dosta godina. Radujemo se dolasku u Beograd i pozivamo sve da nam se 16. decembra pridruže u Amerikani.

Foto: Paulo Dukić

Mizar

Uprkos mnogim promenama, bend je ostao dosledan svom specifičnom izrazu - Mizar stvara muziku zasnovanu na staroslovenskim napevima, makedonskom folkloru i vizantijskoj tradiciji, umotanoj u darkersko ruho.

Status kultnog benda postigli su već po izlasku istoimenog debi albuma 1988. godine, prvom takvom na makedonskom jeziku. Na albumu je sada već nezaboravan hit "Devojka od bronza", a uz autorske na izdanju se našla i zapažena pesma "Zlatno sonce", njihova verzija makedonske narodne pesme "Zajdi zajdi". Album je iste godine proglašen najboljim u tadašnjoj Jugoslaviji, a grupa Mizar postala je koncertna senzacija i odgovor na svetski gothic rock trend koji je u to vreme bio aktuelni muzički pravac.

U dosadašnjoj karijeri Mizar je imao pet ukazanja odnosno pet albuma, a najnovije šesto koje će i promovisati na beogradskom koncertu, najavljeno je 2020. pesmom "Galeb". To je bio i početak saradnje Mizara i Tihomira Jančovskog, cenjenog makedonskog pesnika i književnika koji potpisuje tekstove njihovih novih materijala - "A Day Is Coming / Доаѓа Ден", "Luzna / Scar", "Messengers Of The Downfall (Glasnici na padot) " i "1903" - pesmu o slobodi otpevanu po tekstu poznatog makedonskog književnika Petre M. Andreevskog.

Foto: Paulo Dukić

Zoran Tortevski

Ove godine objavili su i singlove "Izgoren od ova sonce (Burned By This Sun) " i "Večna praznina", kojima Mizar u ozbiljna muzička dela pretače ljudsku pojavnost na ovoj planeti, s moćnim vokalom Zorana Tortevskog u prvom planu.

.

 

Ostavite komentar