Kultura > Muzika

Holanđanka, njen GLAS I GITARA očarali Beograđane u Domu omladine

Anneke Van Giersbergen dokazala da su ponekad glas i gitara više nego dovoljni

Izvor: K1info

10/11/2022 > 19:16

podeli vest:

Holanđanka, njen GLAS I GITARA očarali Beograđane u Domu omladine
Foto: Aleksandra Ignjatović


Poznata holandska kantautorka Anneke Van Giersbergen održala je koncert u sredu, 9. novembra Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Ovo je bio njen prvi nastup u Srbiji i tom prilikom je prisutnim fanovima predstavila pesme iz svoje bogate diskografije u unplugged aranžmanima

Specijalni gost (ili predgrupa, ako više volite) na Annekinom koncertu bio je domaći umetnik Danilo Nikodinovski, spiritus movens benda Consecration poslednjih dvadesetak godina i jedna od glavnih karika u bendu Nikole Vranjkovića poslednjih deset.

Danilovo sviranje odlikuju širok i moćan zvuk gitare, a koncert u Velikoj sali Doma omladine bila je jedinstvena prilika da se po prvi put oproba u svedenijem nastupu kao solo izvođač.

Foto: Aleksandra Ignjatović

Aleksandra Gegović i Danilo Nikodinovski

Več posle prve izvedene numere Danilu se na bini, kao “pojačanje” pridružila mlada pevačica Aleksandra Gegović.

Publika je oko četrdesetak minuta uživala uz Zanimljiv zvuk gitare i Aleksandrin vokal u duetu sa Danilom kroz presek autorskih kompozicija i stranih hitova.

Foto: Aleksandra Ignjatović

Anneke Van Giersbergen

A onda je na scenu izašla ona – Anneke Van Giersbergen i sa smeškom na licu obratila se prisutnima u Velikoj sali DOB:
– Veoma sam srećna što sam došla kog vas. Kako to da nisam ranije bila? Moraću da vidim sa svojim menadžerom (smeh). Divno je što ste u tolikom broju ovde. Samo moja gitara da se malo zagreje i krećemo, šou počinje.

Holanđanka je koncert počela “Beautiful One” iz njenog sastava – projekta Agua de Annique, da bi ubrzo prešla na numeru “Love You Like I Love You” sa novog albuma  “The Darkest Skies Are The Brightest” (2021).

Usledile su numere “Agape” i “Losing You” posle koje je Anneke izvela obradu pesme “Running Up That Hill – A Deal With God” britanske pevačice Kejt Buš.

Za nju je Anneke izjavila da je obožava, i da joj je drago što je ponovo prisutna u javnosti zbog muzike u Netflixovoj seriji “Stranger Things”.

– Kako se ona povukla iz karijere, mislim da sada uživa u svom domu i stalno gleda Netflix – našalila se holandska muzičarka, a zatim izvela njoj omiljenu pesmu “Saturnine” iz opusa svog bivšeg benda “The Gathering”.

Usledila je nova kompozicijja “Lo and Behold”, a onda rimejk “Hallelujah” (1984) kanadskog muzičara, pesnika i književnika Leonarda Koena.

– Koja grupa je najbolja na svetu celom? Ili hajde da kažemo na samom vrhu možda među pet najboljih? – pitala je Anneke publiku i posle kraće “licitacije” neko je doviknuo: – Pink Floyd.

Naravno, usledila je “Wish You Were Here” (1975) koju je ona otpevala veoma nadahnuto u akustičnom aranžmanu (priznajemo da je zvučalo neobično).

Dalje su se nizale pesme benda The Gathering, rimejk “I Want to Know What Love Is” britansko-američkog benda Foreigner,  “Wasted Years” Iron Maidena, “Like a Stone” američke rok grupe Audioslave…

Posle numere “Hurricane” Anneke je privela kraju koncert rečima: – Mnogo vam hvala što ste bili večeras ovde sa mnom, predivno je zaista i nadam se da ću vam ponovo uskoro doći.

Po želji publike, ipak se vratila na pozornicu i na bis je izvela samo još pesmu “Cloudbusting” Kejt Buš i time je zaokružila nastup koji je trajao skoro puna dva sata.

 

 

 

Ostavite komentar