Kultura > Muzika

Dela Čajkovskog, Bruha i Dvoržaka na četvrtoj večeri BEMUS-a

U okviru četvrte večeri nastupili su violinistkinja Bomsori Kim, dirigent Manuel Lopez-Gomez i Simfonijski orkestar RTS-a

Izvor: K1info/Tanjug

06/11/2022 > 09:46

podeli vest:

Dela Čajkovskog, Bruha i Dvoržaka na četvrtoj večeri BEMUS-a
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Violinistkinja Bomsori Kim iz Južne Koreje, u pratnji dirigenta Manuela Lopeza-Gomeza iz Venecuele i Simfonijskog orkestra RTS-a, održala je sinoć koncert u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u okviru četvrte večeri 54. izdanja festivala BEMUS.

Repertoar je počeo sa jednim od najvećih imena klasike Petrom Iljičem Čajkovskim i njegovom uvertirom-fantazijom op. 67, odlomkom iz orkestarskih dela.

Taj prvi segment prvog čina koncerta Simfonijski orkestar RTS i venecuelanski dirigent Lopez-Gomez izveli su bez poznate violinistkinje.

Dirigent iz Venecuele je veoma strastveno interpretirao delo kao supervizor velikog orkestra, često je skakao na svojoj platformi dok je melodija kompozicije vodila publiku kroz tragičnu sudbinu danskog kraljevića Hamleta.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Simfonijski orkestar RTS-a

Na pozornicu je zatim izašla solistkinja na violini Bomsori Kim i odabrala veoma zahtevnu kompoziciju Maksa Bruha - Koncert za violinu br. 1 u ge-molu, op. 26 sa tri kompleksna i duga stava.

Na kraju prvog čina publika na Kolarcu je zvala južnokorejsku muzičarku na bis, i ona je sa zadovoljstvom prihvatila i sa uživanjem bez pratnje orkestra svirala je još brzih i kratkih kompozicija.

- Hvala vam puno, mnogo sam srećna što sam ovde kod vas u Beogradu prvi put do sada i znači mi što sam deo ovako važnog festivala BEMUS - obratila se violinistkinja jedini put na samom kraju svog nastupa uz serije aplauza i velikog broja buketa koje je dobila od direkcije festivala i Kolarčeve zadužbine.

Pauza je usledila, i onda je Simfonijski orkestar sa dirigentom iz Venecuele na listi imao još jedno epsko delo - Antonjin Dvoržak - Simfonija br. 7 u de- molu, op. 70, B. 141 sa četiri stava - Allegro maestoso, Poco adagio, Scherzo Vivace i Finale Allegro.

Foto: Shim Kyutai, DG

Bomsori Kim

Bomsori je diplomirala je na Univerzitetu u Seulu, i završila je master studije i Artist Diplomu na školi Džulijard (SAD).

Ona svira na violini Gvarnerijus iz 1725. godine, koju je dobila na korišćenje od fondacije "Samsung" u Koreji i "Društva Stradivari" iz Čikaga.

Za violinistkinju sa virtuoznošću, prisustvom, jasnoćom i toplim, bogatim tonom, časopis "Crescendo" ističe da je "vešta da svaki trenutak učini svojim".

Tokom prošle godine Bomsori je potpisala eksluzivni ugovor sa kućom "Deutsche Gramophon" u Berlinu i njena sezona 2021/2022 uključila je nastupe sa Njujorškom filharmonijom, Simfonijskim orkestrima San Franciska, Frankfurtskog radija, Danske, Radija jugozapadne Nemačke, Singapura, Tokija.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Dirigent Manuel Lopez-Gomez i Simfonijski orkestar RTS-a

Venecuelanski dirigent Manuel Lopez-Gomez ostvario je izuzetno uspešne nastupe u Severnoj i Latinskoj Americi, Evropi, Aziji i Australiji sa mnogim simfonijskim orkestrima i filharmonijama.

Manuel Lopez-Gomez je studirao violinu, klavir, kamernu muziku, kompoziciju i dirigovanje u Venecueli i trenutno je na funkciji muzičkog direktora Omladinske filharmonije Bogote.

Simfonijski orkestar RTS jedan je od najznačajnijih orkestarskih ansambala u Srbiji, osnovan 1937. godine, u okviru Radio Beograda.

 

 

 

Ostavite komentar