Kultura > Muzika

Stiven Van Zant nikada NIJE SVIRAO nijednu pesmu SVOG IDOLA Fredija Kinga - evo i ZBOG ČEGA

Slavni muzičar, glumac i radijski voditelj, u mladosti je zatražio autogram od svog muzičkog idola, ali taj susret nije bio nimalo prijatan

Izvor: K1info

13/10/2022 > 08:47

podeli vest:

Stiven Van Zant nikada NIJE SVIRAO nijednu pesmu SVOG IDOLA Fredija Kinga -  evo i ZBOG ČEGA
Foto: Youtube PrintScreen


Ljubitelji rokenrola Stivena Van Zanta znaju kao gitaristu Springstinovog E Street benda, a domaća publika imala je priliku da ga vidi i čuje na Arsenalu u Kragujevcu 2019. godine. Oni koji ne prate muziku, sigurno ga se sećaju po nezaboravnoj ulozi Silvia Dantea, jednog od mafijaša u legendarnoj seriji "Sopranovi".

U nedavnom intervjuu za Classic Rock, Stiven se prisetio susreta sa svojim muzičkim idolom, koji nije prošao najbolje.

- Ako se ispostavi da je vaš idol seronja, šta ćete da uradite? To će uticati na vas.

Stiven je ispričao o susretu sa bluz gitaristom Fredijem Kingom, koji je preminuo 1976. godine.

- Sa nekoliko prijatelja otišao sam da gledam Rolingstonse. Posle koncerta oni su hteli da odu u hotel i uzmu autograme. Nisam želeo da idem sa njima, ali smo naposletku otišli do hotela na obali okeana na Berkliju, gde smo jurcali hodnicima poput klinaca - priseća se Van Zant.

- Jedan od nas je primetio da je Fredi King, koji je bio gost na koncertu, ostavio otvorena vrata svoje sobe. Moj prijatelj me je gurnuo unutra i rekao: "Hajde da uđemo i upoznamo ga." Ispao sam budala kada sam ga upitao: "Možemo li da dobijemo tvoj autogram?" Fredi je podigao jastuk sa kreveta, a ispod je bila velika 45-ica koju je zgrabio, uputivši mi namgrođen pogled, i rekao mi da se nosim.

Van Zant je dodao da do današnjih dana ne svira Fredija Kinga.

- Neću da sviram njegove pesme. Nažalost, idoli mogu da vas iznevere.

Fredi King bio je američki bluz gitarista, pevač i kompozitor. Smatra se jednim od "Tri Kralja bluz gitare" (zajedno sa Albertom Kingom i B.B. Kingom). Uglavnom je bio poznat po svom dubokom i snažnom glasu i prepoznatljivom gitarskom umeću. Imao je veliki uticaj na električnu bluz muziku i na mnoge kasnije bluz gitariste.

Stalan boravak na turnejama uzeo je danak - King je bio na putu skoro 300 dana godišnje. Godine 1976. počeo je da pati od čira na želucu. Njegovo zdravstveno stanje brzo se pogoršalo, da bi 28. decembra preminuo od komplikacija i akutnog pankreatitisa u 42. godini.

Prema rečima poznanika, Kingovu preranu smrt prouzrokovao je stres, neprestano partijanje i loša ishrana sa mnogo Bladi Meri koktela jer, kako je rekao novinaru, "ima hrane u sebi".

 

 

 

 

Ostavite komentar