Kultura > Muzika

Dejvid KROZBI kaže da je album "Heavy Weather" sastava WEATHER REPORT - jedan od najboljih u džezu

Uz ogromnu većinu folk i kantautorske muzike, u kolekciji albuma Dejvida Krozbija postojao je i veliki prostor za džez i klasiku

Izvor: K1info

01/10/2023 > 14:05

podeli vest:

Dejvid KROZBI kaže da je album "Heavy Weather" sastava WEATHER REPORT - jedan od najboljih u džezu
Foto: Youtube PrintScreen/Venice The Band


Iako je započeo karijeru kao član benda The Byrds, Dejvid Krozbi ostvario je dugu i raznovrsnu karijeru ispunjenu plodonosnom saradnjom.

Krozbi je imao sreću da radi sa nekim od vodećih izvođača i kompozitora, uključujući Nila Janga, Džoni Mičel i, naravno, Boba Dilana, koji je grupi The Byrds doneo njihov prvi hit broj jedan - "Mr. Tambourine Man".

Njegova najuspešnija i najdugotrajnija grupa, međutim, bila je Crosby, Stills and Nash, sa kojom je išao na turneje skoro pola veka. Nažalost, članove benda mučile su sitne svađe tokom većeg dela karijere, ali prema Grejemu Nešu, on i Krozbi počeli su da rešavaju svoje nesuglasice neposredno pre Dejvidove smrti u januaru 2023.

Krozbijev stil bio je ukorenjen u folk rocku, ali njegovo muzičko interesovanje bilo je svestrano. Zanimljivo je da je, uz ogromnu većinu folk i kantautorske muzike, u njegovoj kolekciji albuma postojao i veliki prostor za džez i klasiku.

- U mojoj trenutnoj muzičkoj kolekciji verovatno ima više kantautorske muzike nego bilo čega drugog - rekao je Krozbi za SPIN 2021. kada je govorio o svom muzičkom ukusu u poznim godinama.

- Ali ima i dosta džeza, puno folka, i obilje svetske muzike i klasike.

- Opirem se ideji da su žanrovi i klasifikacija zaista značajni - nastavio je pevač, govoreći o svojoj odbojnosti prema bilo kakvom etiketiranju u muzici.

- Označavati da je to ova ili ona vrsta roka, ili da pripada nekom određenom pravcu, samo će da vas zavara. Mislim da ljudi pokušavaju da definišu stvari da ne bi morali da razmišljaju.

Tokom razgovora, Krozbi je imenovao neke od svojih omiljenih ploča, a dve od pet dolaze od legendi džez fjužna Steely Dan.

- Neverovatne pesme. Vrhunska produkcija, izvanredno pevanje i sviranje, ali pesme… Izuzetno dobre pesme. Previše dobre. Sve je fantastično - rekao je on, birajući prvi album "Aja" iz 1977. godine.

Razgovarajući o albumu "Gaucho", remek delu grupe Steely Dan iz 1980. godine, Krozbi je imao sličan komentar.

- Najbolje pesme koje je iko napisao ili će napisati. Niko ih nije nadmašio - kategoričan je Dejvid.

Uprkos ovoj briljantnoj pohvali za Steely Dan, Krozbi je takođe otkrio svoju ljubav prema više džez orijentisanoj fjužn grupi Weather Report.

Odabravši sedmi studijski album njujorškog benda, "Heavy Weather", kao još jednog trenutnog favorita, Krozbi je naveo da je to jedan od vrhunaca u tom žanru.

- To je jedan od najboljih džez albuma koje je iko ikada napravio - zaključio je on.

Dejvid Krozbi preminuo je 18. januara 2023. u 81. godini.

Ostavite komentar