Kultura > Muzika

Džez saksofonista LUKAS GABRIC na ZATVARANJU festivala Belgrade SAXPERIENCE

Deseti Međunarodni festival saksofona u Srbiji - Belgrade SAXperience biće održan od 28. do 30. septembra u Beogradu

Izvor: K1info/Headliner.rs

27/09/2023 > 18:11

podeli vest:

Džez saksofonista LUKAS GABRIC na ZATVARANJU festivala Belgrade SAXPERIENCE
Foto: Privatna arhiva


Austrijski džez saksofonista Lukas Gabric nastupiće u subotu, 30. septembra u 20:00 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda. 

Koncert "majstora muzike“ i "virtuoza na tenor saksofonu“ biće održan u okviru svečanog zatvaranja jubilarnog 10. Međunarodnog festivala saksofona – Belgrade SAXperience.

Gabrica će na nastupu u Beogradu pratiti izvanredni domaći džez muzičari, i to pijanista Aleksandar Grujić, kontrabasista Miloš Čolović i bubnjar Aleksandar Cvetković. 

Oni će zajedno odsvirati autorske kompozicije Lukasa Gabrica koji je već uveliko ostavio trag na međunarodnoj džez sceni koji je, prema rečima poznatog trubača Tomasa Ganša i saksofoniste Džoela Frama, izuzetan muzičar čiji zvuk saksofona oduzima dah.

Lukas Gabric nastupao je i predavao širom Evrope i sveta, u SAD, Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Španiji, Sloveniji, Kini, Južnoj Koreji, Mongoliji, Brazili… 

Učestvovao je na velikom broju takmičenja, bio je polufinalista na takmičenju Thelonious Monk u Vašingtonu, osvojio je nagradu za najboljeg solistu i nagradu publike na Getxo džez festivalu u Španiji, a osvojio je i treću nagradu u finalu takmičenja Severnoameričkog saveza saksofonista u Ilinoisu (Urbana-Champaign). 

Foto: Privatna arhiva

Lukas Gabric

Za kompoziciju "Vatrena igra" dobio je nagradu Herb Alpert Composer’s od Američkog društva kompozitora, autora i izdavača (ASCAP). Njegova muzika može se čuti na više od 10 albuma i na mnogim drugim snimljenim projektima. 

Album "Derek Bermel: Migrations" (Naxos, 2019) bio je nominovan za nagradu GRAMMY u kategoriji “najbolja nova klasična kompozicija 2020. godine”.

Njegov najnoviji album "Double Standard" (Alessa Records, 2022) u potpunosti je sačinjen od originalnih kompozicija, dok će novo izdanje "Moving On" biti objavljeno krajem 2023. godine.

Ostavite komentar